Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : In de pers

Wie wint de GOUDEN WULLOK 2023 voor het beste Nederlandstalige stripdebuut?

Wie wint de GOUDEN WULLOK 2023 voor het beste Nederlandstalige stripdebuut?

In het weekend van 6 en 7 mei 2023 organiseert de Oostendse stripofielenclub De Lustige Kapoentjes de vierde editie van zijn stripfestival, terug in het OC De Blomme in Oostende waar verschillende binnen- en buitenlandse striptekenaars aanwezig zullen zijn. Op zaterdag 6 mei om 17h00 wordt dan ook de winnaar van de Gouden Wullok 2023 voor het beste Nederlandstalige stripdebuut bekend gemaakt.

Een vijfkoppige jury onder leiding van striptekenaar en -docent MARIO BOON zal uit de inzendingen drie laureaten nomineren waarna er uit hen één winnaar gekozen wordt. De winnaar krijgt een origineel beeldje van de Oostendse kunstenares NELLY VAN EENOO en een geldprijs van 250 euro. De overige laureaten krijgen elk een mand met Oostendse streekproducten. De drie laureaten worden daarna in de watten gelegd en signeren op zondag 7 mei hun werk tijdens het stripfestival.

De drie laureaten krijgen een tentoonstelling in de Kris Lambertbibliotheek in Oostende aangeboden door de inrichter van de de GOUDEN WULLOK.

De winnaar van de Gouden Wullok 2023 zal zo de opvolger worden van MIEL VANDEPITTE die voor zijn debuut “Centralia” (Scratch Books) in 2022 als eerste winnaar van de Gouden Wullok werd bekroond.

Voorwaarden

  • De GOUDEN WULLOK bekroont het beste Nederlandstalige stripdebuut. Als de strip door een team van schrijver en tekenaar gemaakt werd, zal de geldprijs gelijk onder hen verdeeld worden.
  • Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige strips uitgegeven door een erkende uitgeverij in de periode van 15 mei 2022 en 31 maart 2023 komen in aanmerking voor de GOUDEN WULLOK.
  • Als de strip door een team gemaakt werd, moet de strip voor minstens 1 lid het officiële debuut zijn.
  • Deelnemers moeten zich kunnen vrijmaken om op 6 en 7 mei 2023 in Oostende aanwezig te zijn. Op 15 april 2023 worden de 3 laureaten bekend gemaakt. Deze worden dan op zaterdag 6 mei om 17h in Oostende verwacht en zullen op zondag 7 mei signeren op het stripfestival
  • Uitgeverijen kunnen ook een debuutstrip die aan de inschrijvingsvoorwaarden voldoet, indienen.
  • Deelnemers dienen hun werk op te sturen tav Bart Beernaerts, Hamsterstraat 27 in 8400 Oostende. Samen met de strip stuurt de deelnemer een korte biografie en “c.v.” met daarin zijn/haar contactgegevens vermeld. De ingezonden strips worden NIET teruggestuurd.
  • De uiterste inzenddatum is 31 maart 2023. De poststempel is bewijs van verzending.
  • Er wordt geen correspondentie over de selectie of procedure gevoerd.

PROCEDURE

De vijfkoppige jury zal alle ingezonden strips met veel belangstelling en met open geest lezen en beoordelen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen genres of uitvoeringsvorm. Ten laatste 24 april zal de jury de 3 laureaten bekendmaken en persoonlijk contacteren om aanwezig te zijn op 6 en 7 mei op het stripfestival in Oostende.

Op zaterdag 6 mei zal dan na de sluiting van de eerste festivaldag de Gouden Wullok uitgereikt worden tijdens een officiële ceremonie gevolgd door een receptie.
Op zondag 7 mei signeren de drie laureaten hun werk van 10h00 tot 17h00 op het stripfestival van Oostende.

De Jury bestaat uit Geert Ollieuz, Bart Beernaerts, Redgy Stubbe, Dedee Delperdange en Mario Boon.

WIE/WAT

De “Gouden Wullok 2023 voor het beste Nederlandstalig stripdebuut” is een initiatief van de Oostendse stripofielenclub De Lustige Kapoentjes, opgericht door Geert Ollieuz ter verspreiding en promotie van het Vlaamse beeldverhaal. Vorig jaar brachten zij het Neroalbum “De Roesjhoart” in het Oostends uit.
https://www.facebook.com/marcriddersleen/

Mario Boon is sinds 1999 striptekenaar en -scenarist. Hij is (mede-)auteur van Doomsday (Bonte Uitgeverij), Dirk, het leven is een strijd waard (Standaard Uitgeverij) en meest recent Onze Oorlog (Standaard Uitgeverij). Daarnaast is hij docent stripverhaal aan de Syntra West in Brugge.
www.marioboon.com en https://www.facebook.com/Doomsday.comic/

WAAR

OC De Blomme
Chrysantenstraat 30, 8400 Oostende
https://www.oostende.be/ontmoetingscentrum-de-blomme

Voor meer info over de Gouden Wullok, het stripfestival of De Lustige Kapoentjes, contacteer delustigekapoentjes@outlook.com of Geert Ollieuz op geert_ollieuz@skynet.be of telefonisch op 059/80 63 64