Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Visa transit - 3

Visa transit - 3

In dit derde en laatste deel van Visa transit rijdt de jonge Nicolas de Crécy samen met zijn neef nog steeds door het Turkije van de jaren tachtig in een aftandse Citroën Visa. Na een onaangekondigde visite aan het vriendinnetje van de neef dat ter plaatse verblijft, zetten de avonturiers koers naar het nog vrij ongerepte Antalya om er van de zee te genieten. De Crécy's herinneringen zijn meer dan dertig jaar later uiteraard vervaagd, maar de komische poging om van hun roestbak af te raken staat wel nog in zijn geheugen gegrift.

Visa transit openbaart zich als een soort associatieve autobiografie, waarin de rugpijn die tijdens de slechte nachten in de auto de kop opstak, overloopt in De Crécy's medische zoektocht achteraf. Schrijver Henri Michaux, destijds de favoriet van de auteur, levert als spokende motorrijder commentaar op gedachten en gebeurtenissen.

De Crécy tekent zoals gewoonlijk tastbaar aards en virtuoos, maar de waarde van de reeks zit vooral in de reflexieve terugblik op zijn eigen jonge leven.

Score: ****-