Geschreven door : Wim De Troyer - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Torpedo 1936 - Integraal - 4

Torpedo 1936 - Integraal - 4

Crime Fiction

Wie net zoals wij trouw de avonturen van Torpedo, de gehaaide beroepscrimineel, volgt kan zich weer in de handjes wrijven. Deel 4 van de vijf geplande integrales is er! Eerst krijgen we een dossiertekst over misdaad (Crime Fiction in het Engels) in de strip door Ger Apeldoorn (De Jaren Pep, De Jaren Eppo) voorgeschoteld, goed gestoffeerd en in klare duidelijke taal, en dan vijftien kortere verhalen.

Wat onmiddellijk opvalt, is de lichtjes andere toon van die verhalen. Humor is nooit ver weg geweest bij Torpedo, maar meestal als klein accentje. Nu is het de grote motor en is het cynisme het aanhangwagentje. Dat de humor in het beste geval politiek incorrect is, kunnen we nog vergeven, maar soms is de grap wel heel flauw. Ook zijn er twee taalkundige experimenten, het eerste een verhaal waar er enkel onomatopeeën te lezen zijn, Zonder woorden en het tweede, Una Paloma Blanca, waarin Torpedo zijn stem verliest. In het eerste werkt het, in het tweede stoort het.

Net door het iets te nadrukkelijk grappig willen te zijn, en je ziet vaak de punchline al van mijlenver aankomen, komt deze bundeling net dat tikje geforceerder over. Maar, toegegeven, je kan geen integrale uitgeven, zonder alles mee te nemen, ook de zwakkere verhalen. Nochtans zijn enkele verhalen zoals De Wedstrijd, Een Kat Heeft 9 Levens en Lolita even brutaal en gewelddadig als de beste Torpedo-verhalen, en vinden ze dat moeilijke evenwicht waarbij je het hoofdpersonage je even hard fascineert als revolteert.

Torpedo 1936 werd in het verleden al gecensureerd (het verhaal Lolita werd niet gepubliceerd in de zondagsbijlage van El Pais), maar tegenwoordig zou het als nieuwe strip nergens kunnen gepubliceerd worden. Kindhoertjes, racisme, seksisme, homohaat,... het zit er allemaal in.

Het tekenwerk is uitmuntend, zodanig dat je soms vergeet hoe goed het wel is, en elke strip- en Crime Fiction-liefhebber zou dit moeten hebben in zijn collectie. Uitgeverij HUM! mag echter wel iets zorgvuldiger nalezen, want de zetduivel slaat net iets te vaak toe om door de vingers te zien.