Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : In de pers

Stripfiguur Nero centraal in zevende editie “Week van het Gents”

Stripfiguur Nero centraal in zevende editie “Week van het Gents”

De zevende editie van de “Week van het Gents” draait rond stripfiguur Nero. Er is zelfs een stripverhaal vertaald naar het Gentse dialect. De lokale handelaren kunnen in navolging van de wafelenbak in de Nero-verhalen meedingen naar de “Geiwene Foersjet”, een prijs voor de beste Gentse wafels.

Met de “Week van het Gents” wordt er aandacht gegeven aan het Gentse dialect, zoals dat vroeger in de Gentse straten weerklonk. Intussen zijn we al aan de zevende editie toe en die draait rond stripfiguur Nero. “Omdat Nero 75 wordt dit jaar en Marc Sleen 100 geworden zou zijn, besloten we hen centraal te zetten” zegt Annie Lens van de Erfgoedcel Gent.

En daarom is er ook een Gentse vertaling gemaakt van een stripverhaal. “De Bóm van Boemà" is vertaald naar het Gents, als onderdeel van de stedentrilogie die Marc Sleen schreef. Deze stedenomnibus bevat 'De Zwarte Toren' - in het Brussels 'De Zwetten Toure' (i.s.m. Brusseleir! & Robert Delathouwer), 'De Ring van Balderic' - in het Antwerps 'De Ring van Balderic' (i.s.m. ErfgoedLab Antwerpen & Filip Camerman) en dus 'De Bom van Boema' - in het Gents 'Den Bóm van Boemà' (i.s.m. Erfgoedcel Gent & Guido De Bruyker).

Geiwene Foersjet

Nero-strips eindigen traditioneel met een enorme wafelenbak. “Daarom gaan we in Gent op zoek naar de beste Gentse Nerowafel”, zegt Lens enthousiast. “Iedereen kan zich inschrijven om mee te dingen naar de “Geiwene Foersjet”, de gouden vork in het Gents, voor de beste Gentse wafel.” Een jury van professionals en bekende Gentenaren beslist dan welke wafels het beste zijn. “Maar ook passanten kunnen stemmen”, vult Lens aan. “Dat gaat met een QR-code en als je stemt, maak je kans op een Gentse vertaling van De Bom van Boema.”

De week van het Gents loopt van 27 november tot 11 december en er zal ook nog meer te beleven zijn dan Nero-gerelateerde evenementen. “Er komen evenementen in de traditionele volkstheaters, een lezing in de hotelschool en we hebben samengewerkt met Wim Claeys, onze volkszanger.”

STAM GENT werd gevraagd door de Stichting Marc Sleen om de week van het Gents die in het teken staat van de 75ste verjaardag van Nero en de 100ste verjaardag van Marc Sleen, in de kijker te zetten. Je vindt er meer info over de auteur Marc Sleen, de stedentrilogie, de Geiwene Foersjet, het officiële programma van de Week van het Gents, enkele lezingen over de stripreeks Nero en Marc Sleen, wafels eten, diverse Nero-wandelingen en nog veel meer. 
Klik hier door naar STAM GENT

Bron: vrt nws, STAM