Geschreven door : Peter Rotthier - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Steven Sterk - Integraal - 5: 2002-2015

Steven Sterk - Integraal - 5: 2002-2015

Werkelijk het einde?

Met deze vijfde integrale is Steven Sterk aan zijn zwanenzang toe. Logisch, want met Op het Spoor van de Witte Gorilla kwam er in 2014 een einde aan de avonturen van het sterke jongetje. De fans van Steven zullen vooral de publicatie van zijn laatste avontuur enorm appreciëren, want speciaal voor deze integrale werd het verhaal, dat niet eerder in een Nederlandstalig album verscheen, alsnog vertaald.

Net als bij de vorige vier uitgaven worden we weer uitgebreid getrakteerd op een dossier, ditmaal over de mensen achter de drie verhalen die zijn opgenomen in deze verzamelaar. Het door Peyo gecreëerde personage heeft geen makkelijk leven gehad, want hij moest steeds opboksen tegen een leger blauwe dwergjes die de wereld veroverden. De verantwoordelijken van de verhalen van Steven Sterk zijn allemaal werkzaam voor Peyo's Peyo, die geleid wordt door zijn zoon Thierry Culliford. Hun belangrijkste taak is het tekenen en schrijven van nieuwe Smurfen-verhalen en het tekenen van illustraties voor diverse merchandising. Toch blijken ze allemaal een boontje te hebben voor het sterke jongetje dat zijn krachten verliest als hij verkouden wordt. Als er tijd is en iemand heeft een goed idee, dokterde men toch nog een avontuur uit met het kereltje met de sjaal en de baret.

In 2002 en 2004 verschenen respectievelijk Chocolade en Bittere Strijd en John-John. Daarna duurde het elf jaar alvorens Op het spoor van de Witte Gorilla zou verschijnen, net na de periode dat de verfilming van het allereerste avontuur genadeloos flopte. Tussendoor brachten anderen wel hulde aan Steven Sterk toen het weekblad Spirou in 2010 zijn vijftigste verjaardag vierde. Uit die ode schotelt Le Lombard ons drie korte verjaardagspersiflages voor door François Walthéry (die vroeger Steven Sterk tekende), Jean-Marc Krings + Vincent Dugomier en Frédéric Janin met Catheline. Ook deze kortverhalen verschijnen voor het eerst in het Nederlands.

In Chocolade en Bittere Strijd komt Steven onbedoeld terecht in de wereld van chocolade en drugs. Een eerder doordeweeks Steven Sterk-verhaal dat toch weer anders is dan voorheen. Vooral het ontbreken van de vaste personages uit de vorige albums maakt van dit album iets aparts, te meer omdat in het volgende verhaal, John-John, oom Ponnes opnieuw ten tonele verschijnt. John-John speelt zich af in de Alpen, waar Ponnes het rijkeluiszoontje John-John moet beschermen. Steven mag mee met zijn oom en krijgt zo weer de kans om de meubelen te redden. Het derde en laatste avontuur speelt zich af in Afrika. Hierin duikt taxibestuurder Pijpers uit De Rode Taxi's weer op. Hij heeft een reisje naar Afrika gewonnen en Steven mag mee. Ook oom Ponnes mag meedoen in het verhaal als lijfwacht van de president in het land waar Pijpers en Steven terechtkomen. Steven maakt in dit verhaal korte metten met wildstroperij.

Of met Op het Spoor van de Witte Gorilla werkelijk een einde is gekomen aan het stripleven van Steven Sterk, blijft voorlopig een groot vraagteken. Scenarist Thierry Culliford laat die vraag voorlopig open. Het kan altijd dat Steven opnieuw opduikt in de toekomst, maar dan moeten we een goede insteek hebben en vooral veel tijd. Daarnaast moet er ook een nieuwe tekenaar gevonden worden, want alle lange verhalen in deze integrale zijn van de hand van Pascal Garray die in 2017 overleed. Hij was al sinds het verschijnen van Overval op het Witte Doek, het achtste verhaal van Steven Sterk, verantwoordelijk voor de tekeningen en hij had het figuurtje dan ook perfect onder de knie, zoals meester Peyo het wilde. Het zal dan ook geen sinecure worden om hem te vervangen, mocht er ooit nog een vijftiende verhaal van Steven Sterk verschijnen.