Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Sandman - Deluxe - 2: Het poppenhuis

Sandman - Deluxe - 2: Het poppenhuis

ER MOEST NOG ZAND ZIJN

The Sandman verschijnt laat in het Nederlands, maar niet te laat om de verhaalkunst van Neil Gaiman op haar best te ervaren.

Tussen al de onderling verwisselbare superheldenboeken van uitgeverij RW zit een unieke stripreeks verscholen die vijfentwintig jaar geleden de Amerikaanse strip grondig door elkaar schudde. De Engelsman Neil Gaiman poetste een bestaand personage op, maar gaf er een heel eigen mythologische invulling aan. De Sandman werd bij hem Dream, de heerser van het dromenrijk, die samen met zijn D-broers en -zussen van de onsterfelijke club The Endless – onder anderen Destiny, Death en Desire – aan de touwtjes van de wereld trekt. Doordat Dream lange tijd opgesloten was, is er in de wereld van de dromen chaos ontstaan. De teruggekeerde heerser probeert natuurlijk de orde te herstellen. Daarbij ondervindt hij tegenkanting van machtige nachtmerries, maar soms ook van zijn broers en zussen. In deze tweede bundeling gaat Dream op zoek naar vier dromen die zijn rijk hebben verlaten. Tegelijk moet hij optreden tegen een mensenmeisje dat als ‘droomkolk’ het bestaan van de droomwereld in het gedrang brengt.

Je voelt in Het poppenhuis dat Gaiman helemaal op dreef komt in zijn eigen fantasierijke universum. Het boek is een thriller over een sadistische seriemoordenaar – een ontsnapte nachtmerrie – die het op een jongetje gemunt heeft. Gaiman mengt die plot met een samenzwering onder The Endless om de machtige Dream onderuit te halen. Tegelijk toont hij zijn vaardigheid om een verhaal vanuit onverwachte perspectieven te vertellen. Zo horen we over een fout afgelopen liefdesgeschiedenis van Dream via een inwijdingsrite bij een Afrikaanse stam. Van generatie op generatie wordt het tragische verhaal van Dreams eigen Euridike daar mondeling doorgegeven.

Begin jaren negentig was de Amerikaanse commerciële strip alleen op zijn eigen mannelijke navel georiënteerd, dus Gaimans verhalen in andere genres over beide seksen en verre continenten hebben een deur opengezet die een kwart eeuw later nog altijd voor een weldoend briesje zorgt in een sterk gereguleerde stripproductie. De nogal wisselvallige tekeningen van The Sandman hebben ondertussen trouwens meer karakter gekregen door een nieuwe inkleuring.