Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

S.O.S. Geluk - Integrale uitgave

Haantje-de-voorste

Een van de eerste reeksen in de collectie Vrije Vlucht, de eerste realistisch getekende reeks van Griffo, een van de eerste televisieprojecten van Jean Van Hamme (uit 1980) dat hij uiteindelijk als stripverhaal uitwerkte. S.O.S. Geluk een haantje-de-voorste noemen, lijkt ons wel gepast. Een integrale editie van de trilogie was een flink aantal jaar geleden al eens een concreet plan, maar door het geringe aantal voorafbestellingen van winkeliers werd daarvan afgezien. De markt was toen nog niet rijp voor integrales. Om die reden werd een paar jaar later ook afgezien van de integrale van de eerste cyclus van De Werelden van Aldebaran. Begin september 2011 lagen beide integrales alsnog broederlijk naast elkaar in de winkel. De tijd vliedt snel en de evolutie houd je niet tegen. En daar gaat het in S.O.S. Geluk ook grotendeels over.

In de twee eerste losse albums schetst Jean van Hamme een weinig hoopgevend, nabij toekomstbeeld. Alles is geregeld of gecontroleerd door de staat: op vakantie gaan, het aantal geboortes, subsidies, een universele pas, tot zelfs de persoonlijke hygiëne toe. Wie binnen de pas loopt, hoeft zich geen zorgen te maken. Maar de kleinste afwijking of het stellen van pertinente vragen leidt naar onbegrip, ontslag, het buiten de wet stellen tot de dood. Dat laatste wordt niet rechtstreeks veroorzaakt door het regime, maar is wel een gevolg van legale middelen om iemand te koeioneren. De bedoelingen van de regelneverij zien er op papier correct uit, bijna een sociale utopie. Enkele bewindsleiders, opvoeders of psychologen bouwen een geloofwaardig discours op om die keuzes te verantwoorden. Dat ze makkelijk te doorprikken zijn, tonen de verschillende personages in elk van de kortverhalen aan. In het derde en laatste verhaal zien we alle 'slachtoffers' van het systeem terug. Goed gevonden van Jeanke? Eerlijk gezegd hoefde dat niet eens voor ons. De kortverhalen zijn op zich sterk genoeg om te imponeren en bij te blijven. Overbodig willen we dat langere laatste verhaal daarom niet noemen want dat heeft net zo goed ophefmakende scènes te bieden, allemaal in het belang van dat gegeerde goed, de persoonlijke vrijheid... al is dat net zo goed een abstract begrip.

Deze integrale is verrijkt met teksten waarin Jean Van Hamme en Griffo terugblikken op de tostandkoming van de trilogie. De teksten zijn van het jaar 2000 en zijn gedateerd. Jammer, want een recentere terugblik had kunnen aantonen dat Van Hammes sombere toekomstblikken nog meer zijn uitgekomen dan in 2000 het geval was. Aan een universele pas bijvoorbeeld wordt de komende jaren in realiteit gesleuteld. Vanaf 2014 vervangt onze elektronische identiteitskaart de SIS-kaart. Die digitale opslag van persoonlijke gegevens vinden wij tegenwoordig praktisch en doodnormaal.