Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Robinsons van het spoor

Robinsons van het spoor

Komische avonturenspirit

Als je Guust Flater in de buurt brengt van techniek, komen daar brokken van. In dit geval stuurt hij in al zijn onhandigheid een atoomtrein over het Europese spoornet door per ongeluk een hendel over te halen en bovendien de machinistencabine te sluiten zonder nog aan de hendel te kunnen. Aan boord zitten ook nog Kwabbernoot, die de maiden trip van de atoomtrein komt verslaan, een klagerige treinbegeleider, een sullige stationschef en een minister wiens hongerige maag verlekkerd is op een kippetje waar Guust zich over ontfermt. Van zodra Robbedoes verneemt wat er gaande is, weet hij wat 'm te doen staat: hij schiet in actie.

De Robinsons van het spoor verscheen in 1964 in het weekblad Robbedoes als een geïllustreerd feuilleton in tien afleveringen. Het was een commerciële opdracht die de Franse spoorwegen eerst hadden aangeboden aan Hergé, maar de Kuifje-tekenaar sloeg het aanbod af. Treintjesliefhebber André Franquin zag het wel zitten. Het kwam de door depressie geplaagde tekenaar alleen niet goed uit. Gelukkig kon hij rekenen op de assistentie van Jidéhem. Maar het eindresultaat beviel uiteindelijk de opdrachtgever niet wegens de weinig positieve benadering. Een op hol geslagen trein, stel je voor! Lees er hier alles over.

De atoomtrein mag in de jaren 1960 dan wel als een hypermodern voertuig met een duizelingwekkende snelheid worden gezien, tegenwoordig rijden gewone elektrische treinen doorgaans sneller (àls ze tenminste rijden). In dat licht moet De Robinsons van het spoor als een technologisch gedateerd verhaal gezien worden. Het merendeel van de striplezers had het ook liever gelezen als een echt stripverhaal in plaats van tekst met prentjes erbij, maar de komische avonturenspirit van de Robbedoes-reeks zit er sowieso in. Guust is net als in Bravo Brothers de smeerolie voor de betere grappen.

Speciaal voor deze nieuwe, compleet opnieuw gelay-out albumuitgave, voor het eerst ook in het Nederlands, zijn de illustraties behandeld alsof ze pas werden getekend. De veel betere inkleuring is opnieuw van de hand van Frédéric Jannin die alle Guust-albums en de voorbije Robbedoes-specials (Boeven op de kermis, De graaf is verstrooid,...) van een nieuw kleurtje voorzag. Dezer dagen verschijnen een aantal andere interessante uitgaven voor de ware Franquin-liefhebbers zoals een bundel met alle covers die hij voor het weekblad Robbedoes/Spirou maakte met extra toelichting en een afbeelding van de originele tekeningen erbij. Niet te verwachten in vertaling, helaas. Maar ook in 2014 gaat Dupuis het ingeslagen pad van de Franquin-opwaardering verder met verzorgde heruitgaven in alle soorten en maten.