Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Robbedoes en Kwabbernoot - Dubbelalbum -1+2+3 - Delen 1+2+3

Robbedoes en Kwabbernoot - Dubbelalbum -1+2+3 - Delen 1+2+3

Gebundelde topverhalen

In september verschijnt een nieuw deel van Robbedoes en Kwabbernoot met Zwendel opnieuw in een gedeelde hoofdrol. Deze keer lijkt hij in zijn doel te slagen om de maan in zijn plannetjes te betrekken. De eerste keer probeerde hij dat in Z van Zwendel en De Schaduw van Z, Het tweeluik dateert van alweer dik vijftig jaar geleden, een klassieker onder de hoede van André Franquin en Greg met de meer dan gewaardeerde hulp van assistent Jidéhem voor de decors.

Het vileine personage Zwendel deed Wiebeling, de kwaadaardige neef van Kwabbernoot, als meesterslechterik vergeten. Met de nodige dreiging werd hij geïntroduceerd bij een bezoekje aan zijn oude klasgenoot de graaf van Rommelgem om meteen daarna pardoes over een rondslingerend boek te struikelen. Zijn clichématige kwaadaardigheid counterden de auteurs met klunzigheid. In de Marsupilami vond hij een nog grotere tegenstander dan de helden. De omgekeerd pratende Zwendelmannen, de Zwendelmobielen en de Zwendelgolf waren zeer goeie vondsten. O, wat zouden we graag in de jaren 1950 geleefd hebben om wekelijks naar de krantenwinkel te rennen voor het vervolg van het Zwendeltweeluik.

Voor de recentste Franstalige integrale edities werd de inkleuring van alle oude verhalen opgepoetst. De kleuren zijn lichter en heviger geworden. De herdruk van het Zwendeltweeluik in een duurzame bundeling heeft deze aangepaste inkleuring. Jammer dat de lettering niet ook werd aangepakt.

Jean-Claude Fournier sloot zijn Robbedoes-periode hij af met een knap geschreven en aantrekkelijk getekend tweeluik. Het was de bedoeling dat het verhaal over vijf albums werd uitgesmeerd, maar dat zag de uitgever anders. Over de omstandigheden van Fourniers min of meer gedwongen afscheid van de reeks hebben we het weldra in de Toppersrubriek over Robbedoes.

Fournier had het ongeluk om in de voetsporen te treden van de onnavolgbare Franquin. Pas na enkele albums wist hij zich volledig los te trekken van zijn grote voorbeeld, idool en leermeester. Met De Doodsman publiceerde hij zijn eigen klassieker in de stripreeks die al sinds 1938 loopt. Zijn laatste avontuur is een exotisch, politiek, avontuurlijk en komisch meesterwerkje geworden met een samenhang van intriges en diverse geslaagde nevenpersonages. Bovendien tekende hij meer dan gelijk welke andere tekenaar Spip op zijn koddigst. Dat Dupuis ervoor kiest om dit onderschatte tweeluik van een onderschat auteur tegelijk uit te brengen met het bovenstaande en onderstaande tweeluik is een terechte keuze.

Na Fournier verpieterde de reeks door toedoen van Nic Broca en Raoul Cauvin. Tome & Janry krikten het niveau weer op met nog grotere dossisen humor, flitsender actie en een streepje emotie op het juiste moment.

Een van de mooiste momenten uit de stripreeks is te vinden in De Vallei der Bannelingen. Robbedoes en Kwabbernoot brengen een expeditie op het getouw en engageren zich om een bont kransje van hun hardnekkige hik af te helpen in het onherbergzame Khoudistan. In het vervolgalbum verdwijnen ze in een afgesloten vallei waar onbekende en gevaarlijke fauna en flora domineren. Door een muggenbeet heeft Kwabbernoot zijn verstand verloren en heeft het gemunt op Robbedoes. Onderdrukte minderwaardigheidscomplexen halen de overhand: Robbedoes moet dood. Maar wanneer Kwabbernoot de kans krijgt om zijn hulpeloze vriend af te maken, doemt de herinnering aan een stevige handdruk op, waarmee de twee elkaar eerder in het verhaal terugvonden in het donker van een grot.

Het is nog altijd spijtig dat Tome & Janry de reeks niet zijn blijven maken. De toekomst van Robbedoes en Kwabbernoot is nu wel verzekerd in handen van Yoann en Fabien Vehlmann en dat kan nog tot mooie avonturen leiden. Ondertussen vermaken we ons met een weerzien in drie gebundelde topverhalen. In het Frans verschenen begin juni nog drie andere tweeluikbundelingen van Het Schuilhol van het Zeemonster / Robbedoes en de Bobbelmannen, Cider voor de Sterren / De Doodsman en Robbedoes in New York / Robbedoes in Moskou.