Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Reizen van Alex - Petra

Voor en door archeologen

Enkele jaren geleden werden via een grootscheepse internetverkiezing de nieuwe zeven wereldwonderen gekozen. Onder de gelukkige winnaars bevonden zich onder andere de piramides van Gizeh, het Colosseum in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro en Petra in Jordanië. Petra is een stad uit de klassieke oudheid die in rotsen is uitgehakt. Sinds het de internetverkiezing won, trekt het jaarlijks steeds meer bezoekers. Het is ook het onderwerp in het nieuwste album in de reeks De reizen van Alex.

Behalve zijn naam op de cover heeft Alex helemaal niets met deze reeks te maken. Het album bestaat uit verschillende hoofdstukken. Het begint met De Nabateeërs en Petra en eindigt met Palmyra en Koningin Zenobia. In deze hoofdstukken, die overigens altijd maar uit twee bladzijdes bestaan, worden historische feiten belicht uit de Romeinse tijd. Tussendoor staan er verschillende tekeningen van (meestal) tempels. Op sommige van deze tekeningen ziet de oplettende lezer telkens onze vrienden Alex en Enak staan. Al zijn de tekeningen daarom nog niet bedoeld als een Waar is Alex?-zoekplaat.

Vincent Henin is een verdienstelijk tekenaar die zich zeker bewijst met dit album. Maar liefhebbers van klassieke spannende avonturen zoals Murena en De Adelaars van Rome kunnen dit album beter laten liggen. Zij die echter een fan zijn van geschiedenis, architectuur, cultuur, religie, de klassieke gedetailleerde stijl van Jacques Martin en historisch correcte beschrijvingen van de klassieke oudheid doen er zeker goed aan om dit album wel aan te schaffen. De hoofdstukken zijn echter duidelijk geschreven voor en door archeologen. Als het geheel wat luchtiger was geschreven, kon het de leesbaarheid bevorderen. Er wordt ons inziens te veel aandacht besteed aan historische feiten, jaartellingen en namen van al lang vergeten Romeinse generaals en keizers, al zijn er natuurlijk genoeg (leraars en hun leerlingen, academici, geschiedenisliefhebbers,…) die daar wel wat aan hebben. Voor de doorsneelezer is het een interessant, maar stroef geschreven plaatjesalbum. En dat verdient dit nieuwe wereldwonder eigenlijk niet.