Geschreven door : Diederik Van De Velde - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Reinaert van Morlange

Reinaert van Morlange

Vossen (die) graven

Graven graven graven? Waarschijnlijk wel, maar vooral figuurlijk dan, want het klinkt aannemelijk dat ze voor de het uitgraven van de letterlijke versie personeel hebben. Voor het graven van een figuurlijk graf heeft de heer van Morlange geen hulp nodig, dat doet hij helemaal zelf, al beseft hij dat niet. Weet hij veel dat bot zijn tegen een kluizenaar zijn hoogblonde haren in een vacht kan veranderen. Gelukkig kan hij nog terug, als hij erin slaagt berouw te tonen...

Geschiedenisleraar en jeugdboekenschrijver Alain Surget schreef zijn jeugdroman Le Renard de Morlange in 2006 en bleef bewust schatplichtig aan klassiekers uit de literatuur. Net zoals in de sagen van Jean de La Fontaine is een moraliserende boodschap nooit veraf. Ook in deze verstripping is die boodschap duidelijk aanwezig, al weet scenarist Maxe L’Hermenier die handig te verpakken. Die naam doet misschien geen belletje rinkelen — van zijn werk is slechts een zeer bescheiden selectie vertaald — maar de man presenteert wel een adaptatie die mooi gemodelleerd is naar een jeugdig publiek en toch ook voor volwassenen nog amusant blijft.

Het tekenwerk van de Fransman Mathieu Moreau (De tijdmachine) hier bijgestaan door de Italiaan Carmelo Zagaria oogt modern. Ze kiezen voor een hippe kadrering met verschillende vormen en formaten waarbij verschillende elementen — niet zelden een vossenstaart — de kaderranden regelmatig verlaten. We zien wel hoe dit het jongere volkje kan aanspreken. Moreau lijkt zich momenteel vooral binnen het comic- en steampunkgenre te oriënteren, maar zijn vluchtige en tegelijk toch expressieve stijl zou heus wel in meerdere genres, zeker binnen het jeugdsegment. Het kleurgebruik van Chiara Di Francia past er wonderwel bij. De keuze om de graaf een hoogblonde haarkleur te geven, is uitermate logisch, maar maakt het meteen ook de centrale kleur in dit album.

De vos die graaft in zijn geweten is een vermakelijk sprookje met een licht moraliserende toon. Niet meer, maar zeker ook niet minder. Het reeksje spelletjes aan het einde van het album is niet moraliserend, maar voelt toch net iets te veel aan als een belerend testje begrijpend lezen. Misschien niet helemaal meer van deze tijd. Of wie weet ligt het wel eenvoudigweg aan ons. We behoren namelijk niet echt tot de doelgroep. Reinaert van Morlange maakt immers onderdeel uit van de recent opgerichte Diedeldus- jeugdcollectie van Daedalus.