Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Polina - Polina

Polina - Polina

PIROUETTE MET PENSEEL

Revelatie Bastien Vivès danst over de pagina's in zijn sterke ode aan een Russische ballerina die met vallen en opstaan haar eigen weg moet vinden.


Er is maar één goede vergelijking om de steile opmars van de 27-jarige Fransman Bastien Vivès te beschrijven, en dat is die met Brecht Evens. Beide jonge auteurs zijn erg productief, oogsten wereldwijd lovende kritieken en vielen recent nog in de prijzen in Angoulême. Polina is Vivès' meest ambitieuze project tot nog toe. Zijn andere vertaalde boeken -De smaak van chloor, In mijn ogen en Innige vriendschap - waren snel naverteld, maar verlegden grenzen door hun stilistische keuzes en hun subtiele emotionaliteit.

Met Polina waagt hij zich voor het eerst aan een gerijpt verhaal met veel lagen, waarin we de Russische danseres Polina Oelinov volgen vanaf haar eerste auditie in een dansschool op haar zesde, tot een flink stuk in haar jongvolwassen leven. Iedereen erkent haar bijzondere talent, maar zelf vindt ze haar weg niet tussen de tegenstrijdige en steeds veranderende adviezen van leraren en vrienden.

Enkel haar strenge eerste dansleraar blijft haar dierbaar. Door de vele licht aangebrachte wendingen in het parcours van Polina en haar relatieve zwijgzaamheid tegenover haar praatgrage omgeving krijgt het boek levensechte diepgang en verdraagt het vele herlezingen. Grafisch gaat Vivès resoluut voor sober, met alleen zwart, wit en grijs. Van zijn schijnbaar achteloze weergaven van danspasjes gaat een onzegbare elegantie uit. Vivès nadert hier op Edmond Baudoin, die in Het portret ook een onvergetelijke pas de deux met een danseres neerzette.

Net als Baudoin geeft Vivès zijn menselijke personages een grote natuurlijkheid. Zijn Polina blijkt een spichtige meid met flaporen, maar door de enkele penseellijnen die hij gebruikt om haar contouren aan te zetten, krijgt ze een bedachtzame, natuurlijke charme. Zijn tekeningen zijn halve schetsen, snel op papier gezet om het leven in een beweging te vangen, maar bezitten een zelden geëvenaarde trefzekerheid. En de wonderen zijn de wereld niet uit: deze Nederlandse editie blijkt zelfs beter verzorgd dan de slecht nagelezen Franse. Polina staat in de eindejaarslijstjes van 2011, wedden?