Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Plunk! - Director's Cut

Plunk! - Director's Cut

Universeel

Na de eerdere publicatie van drie albums bij Dupuis (deel 1-2) en Strip2000 (deel 3 en heruitgaven van deel 1 en 2) is er nu deze integrale in softcover. Deze versie bevat vijftien niet eerder in album uitgegeven gags, terwijl details of de inkleuring bij andere gags her en der zijn bijgewerkt. Alleen bij de eerste uitzet, en dus niet bij bijbestellingen, krijgen kopers er een exclusieve deurhanger bij die Luc Cromheecke ontwierp.

In de eerste jaren na zijn ontstaan was Plunk! alomtegenwoordig. De gags en strookjes verschenen in Spirou, Stripgids en Eppo. En daarvoor nog was Plunk een personage in de strookjesreeks Taco Zip. Daarin praatte hij nog. Hoewel het hoofdpersonage een roze alien is met een groen trechterhoedje op de kop, zijn de tekstloze grappen behoorlijk universeel en toepasbaar op veel internationale gagreeksen, getuige daarvan de integrale die eerder in het Chinees verscheen! Het thema van het verlaten eiland is op zich al een cliché. Je moet maar lef hebben om daar nog brandnieuwe grappen voor te durven bedenken... en het nog kunnen ook! In tijdschriften heeft Plunk! ons altijd al een aangenaam momentje bezorgd, als verzameling in albumvorm is het aantal net toereikend zodat er geen overdaad optreedt. Hetzelfde aanbod in drievoud in deze integrale, met nog extra gags op de koop toe, noopt daarom tot een gespreide lezing.

Bij Plunk! en zowat het hele œuvre van Cromheecke ogen de tekeningen rudimentair of haastig gemaakt. Maar daar zou je je nog lelijk in kunnen vergissen. Probeer het hem maar eens na te doen. Cromheecke creëert met overgave en met plezier telkens een heldere en herkenbare omgeving, met alle elementen en details die daarvoor nodig zijn. Dat bewees hij vorig jaar eens te meer met zijn hilarische Nero-hommage De toet van Tut op scenario van Willy Linthout. Hopelijk blijft hij ons verrassen met volgende projecten, net zo goed met veel geprezen one-shots als De tuin van Daubigny.