Geschreven door : Bert Gevaert - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Piraten van de Barataria -1+2 - 1: New Orleans - 2: Cartagena

Piraten van de Barataria -1+2 - 1: New Orleans - 2: Cartagena

Een frisse wind door de piratenstrip

Aaarrgh, piraten: een tijdje geleden werden we er mee om de oren geslagen: Pirates of the Caribbean, Piet Piraat, Somalische piraten, piraterij op het internet,... Ook in de stripwereld kon men niet anders dan op dit commercieel interessante piratenschip springen. Zowel de minder bekende Marion Poinsot (Dread Mac Farlane), de iets meer bekende Christophe Blain (Isaac de Piraat) en Philippe Bonifay (Piraten), de nog bekendere Mathieu Lauffray & Xavier Dorison (Long John Silver) als de superbekende Hermann (De duivel der Zeven Zeeën) brachten de meedogenloze zeeschuimers tot leven op papier. En wellicht zijn we nog heel wat auteurs en tekenaars vergeten!

Wie meent dat Franck Bonnet en Marc Bourgne voor deze strip uit het bekende piratenvaatje tappen, is er aan voor de moeite. Bij hen vind je (nog?) geen spoor van rumzuipende, eenogige piraten die op zoek zijn naar een of andere verborgen schat. Integendeel! In het eerste deel situeert de actie zich zelfs meer op land (in dit geval de Dominicaanse Republiek) dan op volle zee. Bourgne heeft er duidelijk voor gekozen om alle Disney-aspecten van zeerovers overboord te gooien en zich te concentreren op de historische piraat Jean Lafitte (1776-1823?). Strikt genomen was Lafitte zelfs geen piraat maar een kaper: hij had van de nog jonge Amerikaanse regering de toestemming gekregen om Spaanse (en andere schepen) te enteren. Ondanks het feit dat Lafitte zichzelf eerder als een handelaar — lees: smokkelaar — zag, lijkt zijn leven een echte avonturenroman. Woeste zeeslagen, heimelijke spionageopdrachten, een tumultueus liefdesleven (hij had onder andere een mulattin als maîtresse) wisselen elkaar in hoog tempo af om uiteindelijk te culmineren in de stichting van een eigen koninkrijk: Barataria! Kortom: eindeloze inspiratie voor Bourgne die het verhaal soms wat te oppervlakkig vertelt vanuit het standpunt van een mysterieus jong (en saai) meisje dat een groot geheim met zich meedraagt. Vrouwen spelen trouwens een grote rol in dit album en komen in allerlei kleuren en karakters voor, waarbij de kinky Inga Schot uit Pruisen zeker een glansrol krijgt toebedeeld!

De tekeningen van Bonnet laten het verhaal mooi tot zijn recht komen. Als geen ander slaagt hij erin de broeierige sfeer van de plantages over te brengen, maar zijn vakmanschap komt het meest tot uiting in de prachtige schepen. Ook de actiescènes met vaartuigen worden mooi in beeld gebracht. Actie tussen mensen van vlees en bloed... dat is wat anders! Statische figuren met niet altijd even geslaagde koppen raken maar al te dikwijls slaags in klungelige gevechten in slowmotion.

Kortom, een niet alledaagse reeks die het cliché ver van zich af houdt en die ons laat kennismaken met een van de minder bekende piraten uit de Amerikaanse geschiedenis, Jean Lafitte. Maar wij waren toch vooral gewonnen voor Inga Schot...