Geschreven door : Mario Stabel - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Petar & Liza

Petar & Liza

Poète Maudit

Petar is een pacifist die een geweer hanteren kan.

Petar is die vervelende vouw in een nationale vlag.

Petar is een vreemde eend in een vertrouwde bijt.

Petar is een einzelgänger die niet zonder anderen kan.

Petar is een plensbui op een warme nazomerdag.

Petar is een poëet, ingehaald door de realiteit.

En Liza? Liza is Liza: een eigenzinnige danseres en een geduldige en empathische vrije vogel...

We volgen de poète maudit net na het afzwaaien uit het leger en dan lopen we heel wat jaren met hem mee. We zien zijn twijfels, zijn strijd met een doorsnee bestaan, zijn aarzelende stappen op een kronkelend liefdespad, zijn strubbelingen met het dagelijks leven. Tijd en ruimte geven aanvankelijk wat vaag hun geheimen prijs, maar door de posters, auto’s, Alan Ford-comic en graffiti waan je je al snel in een Oostblokland in het laatste kwart van de vorige eeuw. Niet verwonderlijk, want auteur Miroslav Sekulić-Struja is geboren en getogen in Kroatië en is in de jaren 1990 getuige geweest van een ernstig conflict in zijn thuisland. Hoewel die burgeroorlog nergens bij naam en toenaam genoemd wordt, sijpelt op heel wat pagina’s een conflictueus en unheimlich sfeertje door, vol excessen en fatalistische naoorlogse knaldrang. Alleen als Petar en Liza hun liefde etaleren, mag het kleurenpalet wat frisser en gaat de auteur wat op de rem staan.

Deze week lazen we nog in de krant dat het Antwerps conservatorium een nieuw, verplicht vak wil introduceren, namelijk het leren omgaan met de ellende van het kunstenaarsbestaan. Petar zou misschien wel baat gehad hebben bij een dergelijke cursus, al vragen we ons af of hij — zijn vrije en complexe geest indachtig — die lessen zou bijgewoond hebben.

Sekulić-Struja vertelt het woelige leven van Petar vanuit verschillende invalshoeken. Soms zit je midden in de actie, soms is er een verteller die zijn of haar commentaar op de dichter geeft. Bijwijlen hanteert de auteur een wijdlopig poëtisch discours, dan gebruikt hij weer staccato dialogen die de zinloosheid van het bestaan lijken te illustreren. De doorleefde vertaling van Arend Jan van Oudheusden is trouwens top.

Het tekenwerk is gedrenkt in het dadaïsme van een George Grosz, het expressionisme van een Gust De Smet of Otto Dix en het surrealisme van een René Magritte, maar altijd met de geheel eigen signatuur van Miroslav Sekulić-Struja. Vorm en inhoud lopen zo naadloos in elkaar over.

Deze Petar & Liza komt bij ons in het rek van strips "you hate to love" te staan, zo ergens naast Daytripper van Gabriel Bá en Fábio Moon of XXe Ciel.com van Yslaire. Vrolijk word je er niet van, maar het is toch o zo goed gemaakt. Een intrigerend album dus, eentje dat voer biedt voor heel wat discussie en interpretatie en dat in dit rijke stripjaar een buitenbeentje is, niet alleen op inhoudelijk en verhaaltechnisch, maar zeker ook op grafisch vlak.