Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Folders - NL

PDF Stripmunk Magazine - 8 - Januari/maart 2023

PDF Stripmunk Magazine - 8 - Januari/maart 2023

De geschiedenis herhaalt zich nooit

Wat gaan jullie smullen van deze Stripmunk! Dat weet ik wel zeker, ik heb duimen en vingers al afgelikt omdat geschiedenis belangrijk is in dit nummer. De geschiedenis van Vlaanderen nog wel. Bijna vijftig jaar geleden wilde ik graag geschiedenis studeren maar dat is er niet van gekomen omdat ik snel journalist wilde worden. En kijk, tot wat heeft dat geleid? Tot verhalen vertellen natuurlijk, met heel veel geschiedenis. De geschiedenis herhaalt zich, zeggen ze. Dat is niet waar. Geschiedenis is nooit hetzelfde. Om te beginnen wordt geschiedenis altijd geschreven door de overwinnaars en om te eindigen is er de tijdsgeest waarin de geschiedenis achteraf wordt beschreven.

Het verhaal van Vlaanderen komt eraan en dat is nogal wat. De tv-serie bij de VRT, boeken, strips en zelfs een Quizdoos. Die Quizdoos moet ik hebben want ik wil winnen van mijn kinderen en mijn vrienden. Ze zullen in het zand bijten, wat zeg ik, ze zullen Dagen van zand meemaken!

Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom ik zo graag zoveel strips lees. Het antwoord is simpel. Het is gewoonweg kennismaken met de wereld, met verhalen en avonturen, het botvieren van pure kolder, geniale fantasie en de oneindige variatie aan schitterend tekenwerk. En wat komt er ook heel dikwijls bij? Geschiedenis natuurlijk, én aardrijkskunde.

Hebben jullie ooit ook het geniale album De erfenis van Nero (1952) gelezen? Marc Sleen laat Nero en Jef Pedal in een tank los door het IJzeren Gordijn rijden. “Stop Nero! Stop! Dat wordt een internationaal conflict!” Ik moest aan mijn oudere broers nog vragen wat dat was, een ijzeren gordijn. Toen ik vele jaren later op het Rode Plein in Moskou stond, schoot ik in de lach omdat ik aan Nero moest denken.

In het Suske en Wiske-verhaal De raap van Rubens (1977) stelt Rubens Lambik voor aan de vakgenoten David Teniers, Antoon Van Dyck en Jordaens. Hoe verzin je het? Ik heb likkebaardend zitten staren naar die mooie portretten en naar Antwerpse stadsdecors. Het was toch geweldig om in De gouden ganzenveer (1983) samen met Suske en Wiske naar het Boshuisje in Zoersel te trekken om er Hendrik Conscience te ontmoeten. Evengoed heb ik genoten van wereldreiziger Kuifje, van het Wilde Westen in Lucky Luke van Morris. Strips met geschiedenis hebben mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd met steekvlammen, ze hebben me het heilige vuur van de journalistiek bezorgd.

Maar het mag af en toe ook wel kloppen, die geschiedenis in strips. Scenarist Harry De Paepe, zot van Groot-Brittannië en in zijn vrije tijd leraar geschiedenis, en tekenaar Frodo De Decker, maken nu een tweedelige strip over tien bijzondere feiten in de geschiedenis van Vlaanderen. Ze hebben zich gedocumenteerd als gekken om jullie te verrassen. Sommige scènes uit de geschiedenis wil je toch echt in beelden zien, gefilmd of getekend. Hopelijk leggen ze de Guldensporenslag eindelijk eens historisch juist uit. Ik ben zeer benieuwd naar hun weergave van de zestiende eeuw, met de Beeldenstorm en de fundamentele onenigheden tussen de protestant Maarten Luther en de katholieken. Dat hoofdstuk wordt dan ook nog eens prachtig aangevuld met een bijzondere Sus en Wis.

In De geplaagde Plantijn laat scenarist Peter Van Gucht Suske en Wiske én de lezer kennis maken met Christoffel Plantijn. De drukker is in 1520 geboren in Saint-Avertain in Frankrijk maar hij trok op zijn 29 naar het economisch meer welvarende én godsdienstig meer tolerante Antwerpen om er de eerste, geïndustrialiseerde drukkerij in de westelijke wereld te organiseren. Straf toch. Wat een verhaal wordt dat?

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen. Want dat is het boeiende aan geschiedenis. Nooit is alles verteld. Niet vanuit het oogpunt van de winnaar, niet vanuit het standpunt van de gewone man of vrouw, niet vanuit de meest moderne kennis van de historicus die schrijft en kijkt met een hedendaagse bril.

Het is toch geen toeval dat Hitler het bekendste schermgezicht is van Canvas. Over geschiedenis ben je nooit uitgepraat. Lees dit blad met veel plezier. Er volgt geen examen.

Patrick Van Gompel
Journalist en stripliefhebber

>> Klik hier om deze folder als pdf te raadplegen/downloaden