Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Parker -1 - De jager

Parker -1 - De jager

DE JACHT IS MOOIER DAN DE VANGST

Parker brengt een duister wraakverhaal in een groene 'Mad Men'-gloed.


Onwillekeurig verslikten we ons al na enkele bladzijden in De jacht, het eerste deel van een reeks verstrippingen van de Parkerboeken door Richard Stark. Het verhaal over de eenzaam opererende kruimelgangster Parker die een dodelijke wraak op zijn matennaaiende partners najaagt en daardoor zichzelf overstijgt, beantwoordt aan een reeks welbekende genrewetten. Toch vielen vooral de gelijkenissen met het recente Criminal / Lawless van Sean Phillips en Ed Brubaker wel erg op.

De jager is een esthetisch verantwoorde versie van zo'n doortastend wraakverhaal. Iedereen die Parker dood wilde, van hulpje tot brein, moet het een voor een ontgelden. De ingehouden donkere commentaarstem uit de romans van Richard Stark wordt aangevuld met gestileerde tekeningen die volledig bij het tijdperk van de vroege jaren 60 passen: de mannen hebben een vierkante kin en houden het midden tussen Dick Tracy en Donald Draper, terwijl de vrouwen de onwereldse extreme curves hebben van de meisjes uit de reclame van die tijd.

Door de onwerkelijke aanblik van de figuren - in hun strenge bichromie van vuil gewassen groen en zwart - helt De jager soms gevaarlijk over naar de zelfparodie. De tekenstijl is dan geen directe ode aan een tijdperk meer, maar een bestudeerde leegte, die de bewerkelijke sfeerschepping door overdrijving tenietdoet. Op de beste momenten roept dit boek echter de verfijnde gangstermanieren op die ook in de misdaadstrips van een Igort te bewonderen zijn. De gewassen of gerasterde steunkleur speelt daarbij een fictionaliserende hoofdrol: ze herinnert de lezer eraan dat hier een onwelvoeglijke verheerlijking van geweld gaande is, die net dankzij de stilering door de beugel kan.