Geschreven door : Marc Bastijns - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Op zoek naar de tijdvogel - Voor de zoektocht -2 - Het spreukenboek van de goden

Op zoek naar de tijdvogel - Voor de zoektocht -2 - Het spreukenboek van de goden

De heroic fantasy komt weer thuis

Het wachten van de liefhebbers wordt dan toch beloond. Negen jaar na Vriend Javin vervolgt nu eindelijk de prequelcyclus van Op zoek naar de tijdvogel. Dit vierluik betekende in de jaren tachtig haast op zijn eentje voor de opleving van het heroic fantasygenre. Régis Loisel en Serge Le Tendre creëerden een wonderlijke wereld vol met schitterende creaties als Hermelijn, Donselaar of Bolster. Na het einde van de eerste cyclus in 1987 is het vooral de carrière van tekenaar Loisel die een hoge vlucht nam met Peter Pan en Magasin Général. Toch besloten de beide vrienden om een vervolg te bedenken.

Voor de afwerking van de tekeningen deden ze een beroep op tekenaar Dominique Lidwine. Deze werd echter overladen met andere voorstellen en opdrachten, zodat het tekenwerk voor de Tijdvogel maar bleef aanslepen. Zodoende werd Mohammed Aouamri de tekenaar voor Het spreukenboek van de Goden. Gelukkig behoudt ook hij op een indrukwekkende manier de sfeer van de originele albums.

De jonge Bolster blijft een vurig baasje vol avontuurlijke ambitie. Hij wil op zoek gaan naar de Jager (hier plots onvertaald gebleven als Rige), om van hem de sterkste en beste ridder ter wereld te maken. Ondertussen krijgt prinses Mara de opdracht om op zoek te gaan naar het spreukenboek van de goden, waarmee de kwade god Ramor in bedwang gehouden kan worden.

Het weerzien met deze vertrouwde figuren verloopt zeker en vast meer dan hartelijk. Het blijft een plezier om de verbanden met de latere zoektocht naar de Tijdvogel verder te volgen. Le Tendre en Loisel blijven erin slagen om te toveren met hun Tijdvogel-reeks. Het zevende deel, met de Jager in een hoofdrol, zal overigens uit het potlood van Vincent Mallié (De grote dode) moeten komen, om de wachttijd verder te beperken.