Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

O scenario

O scenario

POLLETFINARIO

O scenario van de gebroeders Pollet goochelt met de kunstcanon om alledaagse gebeurtenissen diepgang te geven.

Vijftigers Jan en Piet Pollet, broers en respectievelijk schrijver en grafisch kunstenaar, hebben samen een ambitieus beeldverhaal gebaard. De titel O scenario geeft het al aan: het verhaal zelf staat ter discussie. Toch is het boek geen slap en laattijdig potje knip-en-plakesthetiek zoals dat enkele decennia geleden in de literatuur in zwang was. De hoofdpersonages, de broers Grumbach en Groove, beiden kaal en met zonnebril, praten dan wel geregeld over het verloop van het verhaal en de auteurs bieden alternatieve scènes aan, maar het is ook mogelijk om eenvoudig genoegen te scheppen uit de vertelde belevenissen.

De ene broer is in de ban van een Afrikaanse danseres met de toepasselijke naam Pifany, zeg maar een verbasterde epifanie of openbaring, en komt zo als figurant in een voorstelling op het festival van Avignon terecht. De andere broer schildert naaktmodellen en bezoekt zijn moeder in een Waals dorpje. Ondertussen graven tekst en tekening dieper naar het wezen van kunst in het algemeen en van verhalen in het bijzonder. Een vlindermotief suggereert dat kunst meer waarde biedt dan de realiteit, labyrinten en spiralen herinneren volop aan de experimentele aard van de plot.

Piet Pollet illustreert met inkt op doorzichtige pvc-vellen. Hij brengt textuur in zijn tekeningen aan door het zwart weer weg te krabben. Zijn prenten zien er ambachtelijk uit door de standvastige portretten en welgemikte onvolkomenheden. Maar meer nog dan het metier van de tekenaar zijn de kunstzinnige knipogen de raison d’être van O scenario. De broers integreren readymade-artiest Marcel Duchamp en muziekvernieuwer John Cage als personages en citeren min of meer luidkeels uit films (van The Birds tot Reservoir Dogs), literatuur (van Shakespeare tot Van Ostaijen), maar evengoed uit Marc Sleen. Wie graag verwijzingen zoekt, wordt door de auteurs uitgedaagd: de lezer die er het meest vindt, krijgt de hoofdrol in een nieuwe strippagina. Als herwerking van de kunstcanon is O scenario een tot nog toe onontdekte vogel in de Vlaamse stripvolière, of naar Toon Hermans’ historische sketch: een Polletfinario.

Score: ****-