Geschreven door : Persbericht Ballon Media - Categorieën : In de pers

Murena-tekenaar Philippe Delaby overleden

Murena-tekenaar Philippe Delaby overleden

Uitgeverij Dargaud en Ballon Media melden u het trieste nieuws dat stripauteur Philippe Delaby gisteren op 53-jarige leeftijd plots is overleden.

Philippe Delaby was bijna twintig jaar lang een van de grootste artiesten van de stripwereld. Met de Romeinse peplumreeks Murena, op scenario van zijn vriend Jean Dufaux, was hij toonaangevend in het genre van de historische strip. Zijn passie, energie, oog voor detail, bladindeling en de kracht van zijn personages maakten het internationale succes van de reeks, die kon rekenen op duizenden lezers en ook de erkenning van de grootste specialisten van de Romeinse Oudheid. De hele stripwereld rouwt vandaag en zowel Dargaud als Ballon Media betuigen hun medeleven met het immense verdriet van zijn familie.

Philippe Delaby is geboren in Doornik (België) in 1961 met een onmiskenbaar tekentalent. Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste stripalbum van zijn vader en ontstond zijn passie voor het stripverhaal. Sindsdien hield hij niet op met striptekenen! Op zijn veertiende gaat hij naar de kunstacademie van zijn geboortestad waar hij zijn talenten verder ontwikkelt en perfectioneert. Hij is gefascineerd door Ingres en de Vlaamse meesters en leert er niet alleen tekenen, maar ook schilderen met olieverf. Toch krijgt zijn aantrekking tot het stripverhaal weer de bovenhand en op zijn achttiende wint hij een wedstrijd voor jonge tekenaars van het weekblad Tintin/Kuifje. Op scenario van Y. Duval tekent hij voor het weekblad Arthur au royaume de l’impossible en Richard Coeur de Lion, twee epossen die hem een Clio-onderscheiding opleveren tijdens het Parijse Salon de l’Histoire van 1993. Datzelfde jaar tekent hij ook Bran, een verhaal van J.-L. Vernal over een jonge Galliër. In 1994 publiceert hij bij uitgeverij Le Lombard samen met romanschrijver L. Delisse De Poolster (L’étoile polaire), een middeleeuwse thriller met fantasy-elementen. Aangevuurd door scenarist Jean Dufaux, brengt hij in 1997 op meesterlijke wijze het Rome van keizer Nero tot leven. De reeks wordt uitgegeven door Dargaud en valt meermaals in de prijzen. De succesvolle tekenaar werkt ook mee aan Klaagzang van de Verloren Gewesten, een fantasiewereld bedacht door Jean Dufaux en Grzegorz Rosinski.