Geschreven door : Jan Goffin - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Maurits Cornelis van Esk, gevangen in dromen - 3: Het proces

Maurits Cornelis van Esk, gevangen in dromen - 3: Het proces

Dromen zijn bedrog

Het Proces is het derde album — na De oorsprong en Wachten op K... — dat ons intrigerende flarden toont uit het leven van hoofdpersonage Maurits Cornelis Van Esk, werkzaam op het ministerie van Humor.

De dag begint ogenschijnlijk volgens een vast stramien waarbij Van Esk ontwaakt, ontbijt en zich scheert. Wanneer hij zich aankleedt om naar een afspraak te vertrekken, bemerkt hij plots een dubbelganger die wakker wordt in zijn bed. Droomt hij of is dit echt? Hij heeft in ieder geval geen tijd om hier verder over te piekeren, want hij moet doorgaan om op tijd te zijn. Een fietstaxi brengt hem weg langs kabels tussen gebouwen. De dubbelganger heeft ondertussen ontdekt dat de klok in de piepkleine flat niet het juiste uur weergeeft en gaat Maurits achterna om hem te waarschuwen dat hij te vroeg zal zijn op de afspraak. Tijdens deze tocht komen ze in de Droomfabriek terecht. De dubbelganger kan Maurits niet tijdig verwittigen waardoor hij vroegtijdig behandeld wordt door psychiaters voor de waanbeelden in zijn onderbewustzijn. Het gevolg is dat dezelfde dagcyclus, of Het Proces, zich zal blijven herhalen...

Marc-Antoine Mathieu drukt ons op een poëtische manier met de neus op de feiten: het leven is één rush van links naar rechts, van boven naar onder. De woningen staan te dicht op elkaar gepakt, er is druk verkeer met filevorming, het is een voortdurende race tegen de klok wegens afspraken die eigenlijk relatief onbelangrijk zijn. Er bestaan allerlei regeltjes die men moet opvolgen en ieder leeft in zijn waandenkbeelden. Het zijn volstrekt kafkaiaanse toestanden.

Mathieu brengt de piepkleine flat, de doolhof tussen de gebouwen en de Droomfabriek meesterlijk architecturaal in beeld, enkel in zwart-wit zonder grijze tussentinten. De personages hebben allen quasi eenvoudige maar karaktervolle tronies louter in zwart-wit. Het is een sterk staaltje tekenkunst van wat er allemaal mogelijk is met enkel zwart en wit.

Het is moeilijk te begrijpen dat het dertig jaar heeft geduurd voordat het straffe werk van Marc-Antoine Mathieu werd vertaald in het Nederlands (oorspronkelijk verscheen Le processus in 1993 bij Delcourt). De vertaling werd als vanouds verzorgd uitgegeven door Sherpa met een speciaal uitgesneden draaikolk, ofte vortex, tussen de pagina's 35 en 37.