Geschreven door : Jan Goffin - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Matteo Ricci - In de Verboden Stad

Matteo Ricci - In de Verboden Stad

Een christelijke diplomaat en filosoof

De naam Ricci klinkt velen misschien bekend in de oren, er is onder andere Nina Ricci met haar parfums en haute couture, of de actrice Christina Ricci, bekend als Wednesday uit de films van The Addams familyMatteo Ricci (1552-1610) is echter van een andere orde, hij was een Italiaans jezuïet die het nuttig vond een missiepost op te richten in China voor de verspreiding van het christendom.

Het album begint in 1601, wanneer Matteo Ricci in gezelschap van twee missionarissen arriveert in Peking en contact probeert te leggen met de keizerlijke hoogheid die in de Verboden Stad woont, een streng beveiligd paleiscomplex. De bedoeling is niet alleen een verblijfsvergunning te bekomen, maar ook de keizer te laten kennismaken met principes van de christelijke leer en eventueel te bekeren. Om contact te kunnen leggen en toegang te krijgen tot die Verboden Stad was het noodzakelijk geïntroduceerd te worden door een hoogwaardigheidsbekleder. In eerste instantie neemt een zekere Ma T’Ang, belastingontvanger en eunuch, contact met Ricci. Hij beweert voor een introductie te kunnen zorgen, maar wil dan wel eerst de geschenken controleren die Ricci heeft meegebracht voor de keizer. Het neemt allemaal tijd in beslag en ondertussen heeft de minister, verantwoordelijk voor de buitenlandse ambassades, gehoord wat er gaande is. Hij is verontwaardigd niet ingelicht te zijn en vindt het zijn exclusieve taak om vreemde bezoekers te introduceren en niet Ma T’Ang. Het is duidelijk dat er een hiërarchie heerst in de Chinese samenleving met een spanningsveld tussen machtige mandarijnen en de kaste van eunuchen. Er ontstaan allerlei intriges die het bezoek van Ricci aan de keizer verder zullen bemoeilijken.

Het album is getekend door Martin Jamar op scenario van Jean Dufaux. De twee hebben al vaker samengewerkt aan reeksen zoals Dubbelmasker en Rovers van Keizerrijken en ook aan de one-shots Foucauld en Vincent. In vergelijking met zijn beginalbums met de avonturen van François Jullien (scenario Franklin Dehousse) is Jamar verder opengebloeid, de inkleuring en het tekenwerk zijn gedetailleerder en expressiever geworden, ze misstaan niet naast albums van André Juillard. Onderwerpen met een historische achtergrond genieten duidelijk zijn voorkeur. Zijn albums bij Arcadia worden altijd gesigneerd door de auteur en zijn verzorgd uitgegeven met linnen rug.

Het is interessant om met dit verhaal op een aangename manier kennis te maken met een periode uit het leven van een tot nu toe onbekend, maar veelzijdig jezuïet uit de zestiende en zeventiende eeuw, die de Chinese taal machtig was en die ook zijn gezichtsveld wilde verruimen door andere godsdiensten zoals het boeddhisme te leren kennen.