Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Luxley - 1+2+3+4+5 - Collector's pack

Luxley - 1+2+3+4+5 - Collector's pack

Luxley 1+2+3+4+5 - Collector's pack

Engeland, juni 1191. In de uitgestrekte wouden van Sherwood treffen we Robin Luxley aan, beter gekend als Robin Hood. Hij houdt de Normandische prins Jan en zijn entourage tegen. Robin gehoorzaamt enkel aan koning Richard Leeuwenhart die met zijn leger op kruistocht is. We kennen allemaal deze achtergrond, maar in de reeks Luxley gaat het een compleet andere richting uit. Prins Jan is op de vlucht voor een overrompelende invasie van Maya's, Azteken en Inca's, de Atlantiden genoemd. Ze profiteren van de Heilige Oorlog om Europa binnen te vallen. Hoe onmetelijk belangrijk de rol van Luxley is, wordt snel duidelijk. Aanvankelijk leidt hij nog het verzet tegen de vreemdelingen. In een volgend stadium verwacht Vucub-Noh dat hij zijn eerste christelijke adjudant wordt. De plaatselijke Inca-heerser is een ziener die in de toekomst kan kijken. Vreemd genoeg beheerst Luxley dezelfde capaciteiten, zij het na de inname van verslavende hoeveelheden peyotl die hem onderdompelen in hallucinaties. Wat daarna volgt, is een psychologisch steekspel tussen Luxley en de Inca-ziener terwijl in Europa de oorlog tussen de Atlantiden en de rest verder woedt. Door Luxley's schuld valt Parijs en zowat de rest van de christelijke wereld. Een alliantie tussen de christenen en de Saracenen onder leiding van sultan Saladin is aangewezen... Alsof dat al mogelijk is tussen de twee aartsvijanden! Bovendien krijgt het verhaal een interessante wending als duidelijk wordt dat de Atlantiden eigenlijk uit zelfbehoud Europa binnenvielen. Bijkomende wendingen zijn dan weer compleet van de pot gerukt. Dan is er geen sprake meer van een uchronie, wel van topfantasy.

Nadat Bee Dee er als uitgever de boeken bij neerlegde, viel nog het meest het verlies van Luxley te betreuren. Deze reeks had het grootste verkooppotentieel hoewel ze als softcoveralbums best duur waren. Bee Dee gaf de eerste drie delen uit. De hele reeks van vijf delen bundelde Dark Dragon Books in 2011 in een integrale editie op kleiner formaat en aan een scherpe prijs. Aan leesbaarheid werd niet ingeboet door het kleinere formaat. Alle teksten waren normaal van lettergrootte en de gedetailleerde tekeningen bleven even duidelijk. De bewondering voor de tekeningen van Spanjaard Francisco Ruizgé bleef absoluut gestand. Tien jaar later geeft Dark Dragon Books Luxley nog eens uit als vijf softcoveralbums op regulier albumformaat. Een goede zet, want deze reeks verdient een volwaardige uitgave. Te koop als pakket met sleeve.

Bij een eerste doorbladering viel het ons indertijd zwaar dat dit verhaal met een leviterende indiaan met heel wat gedoe over een bol in zijn kop weer eens zou uitdraaien op typisch Franse, hoogdravende fantasy. Kwamen wij — gelukkig — bedrogen uit, zeg! De botsing tussen twee culturen en twee godsdiensten biedt inderdaad stof tot over- en-weer geargumenteer, maar wordt nergens nadrukkelijk als statement gebombardeerd. Naast het brengen van een ongemeen boeiend en entertainend verhaal, zijn vooral de diverse pogingen om Robin Hood psychisch onderuit te halen de ware inzet van Luxley. Met een opponent die het toch allemaal beter weet, heeft Robin heel wat kracht nodig om de rechtstreekse en onrechtstreekse aanvallen te weerstaan. Overbodige moeite vindt Vucub-Noh, want Robin wordt toch zijn rechterhand. 

Valérie Mangin heeft de spanning goed gedoseerd. Gelijkaardige reeksen van haar hand zijn De Gesel Gods en De Laatste Trojaan, waarin eveneens klassieke volkeren in een compleet ander universum tegenover elkaar worden geplaatst, in dit geval in de ruimte. Beide reeksen raakten niet door Talent in de collectie Millennium voltooid en werden eveneens door Dark Dragon Books opgepikt voor de Graphic Novel Collection. Aan haar samenwerking met Thierry Démarez voor De Laatste Trojaan hield ze een bondgenootschap over voor de succesvolle reeks Alex Senator

Ruizgé laat verzorgd en uitgebalanceerd tekenwerk zien. Wat dat betreft kon Mangin niet beter treffen. De met momenten gruwelijke scènes duiden erop dat Ruizgé volledig mee is met het verhaal, prima!