Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Lulu en Nelson - 1: Op weg naar Afrika

Lulu en Nelson - 1: Op weg naar Afrika

1953. De Italiaanse Lucia, met het koosnaampje Lulu, wordt op dezelfde dag geboren als Cyrus, een leeuwenwelp in het circus waarvoor Lulu's ouders als leeuwentemmers werken. Ze beschouwt Cyrus als haar broer. Op latere leeftijd kijkt het meisje vol bewondering naar haar ouders en besluit ze zelf ook leeuwentemmer te worden. Nadat haar mama verongelukt in de ring en alle leeuwen in een brand omkomen, staan Lulu en haar vader Roberto er alleen voor. Het ondernemende meisje besluit niet bij de pakken neer te zitten. Na een vruchteloze vraag in de dierentuin om gekooide leeuwen te kopen, verneemt ze dat er leeuwen te vinden zijn in Zuid-Afrika. Zeker wanneer Roberto haar te kennen geeft dat ze op kostschool moet, zet ze haar plannetje door en stapt aan boord van een boot die linea recta naar Zuid-Afrika vaart. Haar vader kan nog net aan boord springen, maar de reis is onherroepelijk ingezet. Samen komen ze op een ander continent terecht, in een andere wereld waar Apartheid, oftewel onrecht tegenover en discriminatie van zwarten, nog regeert. Tijdens een betoging van zwarten, redt Roberto het zwarte jongetje Nelson van een pak slaag door de politie. Hij wordt echter zelf opgepakt. Het is nu aan Lulu en haar nieuwe metgezel Nelson om haar papa te helpen en aan wellicht haar grootste avontuur ooit te beginnen: de koning der dieren te pakken krijgen.

Lulu en Nelson is een nieuwe jeugdreeks van tekenares Aurélie Neyret op scenario van de in het Nederlands debuterende scenaristen Charlotte Girard en Jean-Marie Omont. Samen presenteren ze een wondermooi vertelde trilogie waarvan dit eerste deel zowel dromerige fantasie als bikkelhard drama verenigt. Het verhaal kent een mooi tempo, de vertelling is geloofwaardig en de personages blijven je nog een tijdje bij nadat je het album hebt dichtgeklapt. Op de laatste strippagina's en op de extra pagina's krijgen we nog prachtige beelden van uitgestrekte Afrikaanse landschappen te zien. Dat belooft voor deel 2. Die decors zijn een schril contrast met de door zinloze haat gedomineerde locaties waar meer mensen dan dieren elkaar naar het leven staan.

Silvester presteert het om opnieuw een sterke jeugdreeks aan de catalogus toe te voegen. Het is voor volwassenen een must, een zowel opvoedkundige taak als het redden van hun eigen stripbeleving, om dergelijke reeksen beschikbaar te blijven stellen voor kinderen, anders gaat het doel ervan verloren. En omdat het doel de middelen heiligt, stop het album nadat je het hebt gelezen dan niet meteen in je boekenkast, maar laat het ook eens lezen door een jeugdig familielid of kinderen van vrienden. Wie weet of ze je komen vragen naar meer.