Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Kiekeboes -129 - Grof wild

Kiekeboes -129 - Grof wild

Literatuur, muziek en andere kunstjes

Tegenwoordig betekent haast elke nieuwe uitgave van De Kiekeboes de aanleiding voor een mediaevenement. Bij de verschijning van deel 129, Grof Wild, waren dubbelinterviews met Pieter Aspe aan de orde. Merho had Aspes gelijknamige novelle gelezen en zag daarin een geschikte leidraad voor een verhaal met de Kiekeboes, mits wat aanpassingen want De Kiekeboes wringen zich niet zomaar in andermans formules.

Marcel en Charlotte willen het ervan nemen in een chaletje in de Ardennen. Om haar tweede huwelijksreis spannender te maken, schakelt ze Fanny in om stoere kerels te ronselen die hen zogezegd komen bedreigen. Door een misverstand raken de tortelduifjes werkelijk slaags met een kwaaie motorbende. Terwijl Marcel zijn best doet zich te verweren, loopt Charlotte botergeil rond want ze meent nog steeds met fake criminelen vandoen te hebben. De manier waarop zij de bendeleden hardhandig aanpakt, dwingt dan weer respect af bij de stoere jongens. "Wat een wijf" indeed.

Nou, 't was alweer een tijd geleden dat we Charlotte nog eens in een glansrol hebben gezien. Ondanks de vrijgevochten avontuurtjes in Het lot van Charlotte en De een zijn dood kwam ze sindsdien nog maar zelden op het voorplan. De lezers willen nu eenmaal liever Fanny en haar paps het voortouw nemen. Van wie Fanny haar schoonheid heeft, wordt nochtans wel duidelijk in dit album. Flashbacks uit Marcels en Charlottes gezamenlijke leven tonen haar als een sexy meid. Charlottes somtijds vurige temperament heeft zij dan weer van haar moeder, die Marcel onheus "De Draak" noemt. Als er één belsuit kan getrokken worden uit dit album, dan is het wel dat de passie nog steeds laait tussen Marcel en Charlotte. Fanny en Konstantinopel mogen het weten: hun ouders are still doing it.

In het Stripspeciaalzaak-project Schrijvers over Strips — waar Merho tenvolle van genoot — dook De Kiekeboes vaak op als een favoriete stripreeks, ofwel gedecideerd ofwel schoorvoetend ofwel als guilty pleasure. Met Grof wild schurkte Merho voor een keer zelf tegen de literatuur aan. Naar aanleiding van de 'verstripping' van Grof wild werd Aspes originele novelle heruitgebracht op liggend formaat met ook nog eens de stripversie erbij in zwart-wit. Bonuspagina's verzamelen een resem schetsen. Dat Merho in de eerste plaats een stripmaker is, kan je wel merken. Een typisch Merho-grapje om Fanny's rokende vriendje eventjes buiten de stripkaders zijn sigaretje te laten roken, is een verfrissende vondst die Merho niet laat liggen. Dit is geen gemakzuchtig verstripte literatuur, het is een gehele eigen versie van het oorspronkelijke verhaal. En toch voelden we tijdens het lezen dat er een lichtjes andere toon wordt aangeslagen. Het is net iets stouter dan gewoonlijk. Of ligt dat nu toch alleen aan Charlottes geile gedrag?