Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Signeersessie

Judith Vanistendael signeert Atan van Kea in DE POORT: UITGESTELD

Judith Vanistendael signeert Atan van Kea in DE POORT: UITGESTELD

DEZE SIGNEERSESSIE WORDT UITGESTELD OM MEDISCHE REDENEN. ZODRA EEN NIEUWE DATUM BEKEND IS, VERNEEM JE DIT VIA ONZE SITE EN SOCIAL MEDIA.

Judith van Istendael

Judith Vanistendael (Leuven, 1974) studeert na haar secundair onderwijs een jaar aan de Hochschule der Künste te Berlijn. Ze behaalt een licentie in de kunstwetenschappen aan de UGent en een postgraduaat in Sevilla, en in 2000 schreef ze zich in voor de opleiding Beeldverhaal aan de hogeschool Sint-Lukas (nu LUCA) te Brussel.

Ze is actief als stripauteur en illustratrice. Haar diepmenselijke en aangrijpende graphic novels als "De maagd en de neger" en "Toen David zijn stem verloor" worden wereldwijd vertaald, en de bekroonde kinderboekenreeks "Rosie en Moussa", die ze samen met Michael de Cock maakt, werd verfilmd door Dorothée Van Den Berghe. Ze illustreerde ook boeken voor uitgeverijen als Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Daarnaast verschenen van haar ook diverse kortverhalen in enkele striptijdschriften. 

Ze is de jongste winnaar van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs van Vlaanderen. Op 8 november kreeg ze het felbegeerde bronzen beeldje overhandigd door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon in de Warande in Turnhout. Diezelfde avond opende ook een overzichtstentoonstelling van het werk van Judith Vanistendael. Deze tentoonstelling is ondertussen gesloten. Geen nood echter: wie deze miste, kan alsnog in 2023 terecht in het Stripmuseum in Brussel (data nog niet bekend).

Uit het juryverslag:
“Judith Vanistendael krijgt de Bronzen Adhemar voor haar indrukwekkend oeuvre, haar sterke persoonlijkheid, haar creativiteit, haar enorme tekentalent en haar invloedrijke rol die zij opneemt naar de jonge generatie stripauteurs.”

Judith Vanistendael doceert aan het LUCA in Brussel en woont in Molenbeek met haar gezin.

>> Surf ook eens naar de website van Judith Vanistendael


Atan van Kea

De Griekse eilandengroep de Cycladen, bijna vijfduizend jaar geleden. Atan is een verlegen tiener die beelden snijdt van zijn favoriete mythologische helden. Hij blijkt bijzonder getalenteerd, en zijn werken zullen duizenden jaren later in het Louvre belanden...

Judith Vanistendael laat ons kennismaken met deze weinig bekende beschaving. Dit verrassend intieme boek is tegelijk ook een teder verhaal over de immer complexe zoektocht van een opgroeiende puberjongen.

Als eerste vrouwelijke stripmaker mocht Judith Vanistendael het Louvre binnenstebuiten keren op zoek naar een beeldverhaal. Met Atan van Kea duikt ze in de 5.000 jaar oude Cycladische cultuur om boven te komen met een fonkelend verhaal over kleien dromen, marmerharten en verveelde muzes, dat intiem echoot in het heden.
(bron: Bruzz.be )

Beknopte bibliografie

- Bruxxxel (kortverhaal - 2005)
- De maagd en de neger (2 albums - 2007/2009
- Vlaamse sprookjes (tekst van Geert Van Istendael - 2007)
- Kerstverhaal (tekst van Geert Van Istendael - 2008)
- Pelgrim of niet? Een voettocht naar Santiago (2015)
- Mikel (2016)
- Toen David zijn stem verloor (2017)
- Penelope (2019)
- De walvisbibliotheek (2021 - bekroond met de Willy Vandersteenprijs)
- Atan van Kea (2022)

Signeersessie uitgesteld naar later te bepalen datum