Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Jonas Fink - Integraal - 2: De boekhandelaar uit Praag

Jonas Fink - Integraal - 2: De boekhandelaar uit Praag

De Italiaanse klarelijntekenaar Vittorio Giardino (72) heeft erg veel geduld en vraagt die kwaliteit ook van zijn lezers. Meer dan een kwarteeuw nadat hij met Jonas Fink is begonnen, een verhaal over een Joodse jongeman die halverwege de twintigste eeuw in Praag, achter het IJzeren Gordijn, opgroeit, verschijnt eindelijk het slotdeel, De boekhandelaar uit Praag. Daarin krijgt de historische inval van de Sovjettroepen in mei 1968 uiteraard een sleutelrol toebedeeld.

Finks jeugd kon u eerder lezen in De jeugdjaren (beste buitenlandse album op het festival van Angoulême in 1995) en De leerjaren en is nu gebundeld onder de titel Volksvijand. In vervolg De boekhandelaar uit Praag woont Jonas als jongeman samen met de Vietnamese Fuong. De plotselinge terugkeer van zijn eerste liefde, de Russische Tatiana, haalt zijn leventje als boekhandelaar overhoop. Ondertussen wordt achter de schermen het complot voorbereid om via een interventie van het Rode Leger Tsjecho-Slowakije opnieuw in de communistische pas te laten lopen. Bij die inval spelen Fink en zijn vrienden als westers georiënteerde jongeren een onverwachte rol.

Het volledige levensverhaal van Jonas Fink stelt niet teleur. Giardino heeft zijn verhaal gecomponeerd als een klassieke, toegankelijke roman. Het is een mix van boeiende geschiedenis, levenslust, humor en een les over de menselijke aard. De Jonas Fink die in zijn jeugd zo lief leek, gedraagt zich als volwassene nogal laf, wat vooral de prachtige vrouwen rondom hem duur komt te staan. Zowel het fijnzinnig uitgewerkte leven van Fink als de altijd uitgebalanceerde tekeningen verraden het perfectionisme van de bedenker. Giardino houdt niet van eenvoudige waarheden. Op geheel eigen manier herwerkt hij in zijn boeken van de laatste jaren iconische momenten uit de twintigste-eeuwse geschiedenis tot gelaagde verhalen. De auteur is terecht heel tevreden met de boekverzorging van de Nederlandse editie, maar de uitgever krijgt van ons ook strafpunten voor erbarmelijke vertaalfouten. Al mag dat u vooral niet tegenhouden om het leven van Jonas Fink te ontdekken.

Score: ****-