Geschreven door : Mario Stabel - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Jommeke - 301: Feest in Zonnedorp

Jommeke - 301: Feest in Zonnedorp

Blij weerzien!

Als blijkt dat Jommeke ondertussen al driehonderd avonturen heeft beleefd, wil Mie Gazet, de uitbaatster van de Zonnedorpse krantenwinkel, een groot feest voor de jonge held organiseren. Terwijl de Miekes de ganse aardbol rondhossen om al zijn vrienden en kennissen tijdig op de grootse viering te krijgen, wordt Jommeke zelf overal buiten gehouden. En dat zorgt dan weer voor heel wat hilarische versprekingen, doofpotoperaties en een Jommeke die dat alsmaar moeilijker kan verdragen.

In ons interview met Philippe Delzenne uit 2018 verwees de man nog naar het œuvre van Jef Nys als een groot receptenboek waaruit hij links of rechts personages, uitvindingen en ideeën kon putten. Awel, in deze Feest in Zonnedorp mogen traditiegetrouw nog eens heel wat oudgedienden de revue passeren, wat dan weer een ongelooflijk plezante trip langs memory lane oplevert. En zo zouden we het niet erg vinden als er nog eens een volledig album gewijd wordt aan iconische passanten als Tita Telajora, Perlefinneke, Livkos van Asnapije, Varazdina, Macu Ancapa, prinses Indirazada of Lord Chester. Alleen usual suspect Anatool hebben we nergens kunnen bespeuren, deze keer is het de koningin van Onderland die nog eens voor de valse noot mag zorgen. (Noot: Als we dit lijstje zo bekijken, zien we dat Jef Nys al redelijk snel een aantal sterke vrouwen in zijn reeks integreerde, die — tegen de traditie van de familiestrip in — niet alleen als damsel in distress mochten opdraven.)

Zo is album 301 een redelijk klassiek jubileumverhaal geworden, maar wel eentje dat mooi aangepast is aan een veranderende tijdsgeest. En als er één stripfiguur is die zo'n hommage verdient, dan is het Jommeke wel!