Geschreven door : Mario Stabel - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Jason en het Gulden Vlies - 1

Jason en het Gulden Vlies - 1

De originele superheld

Dat de Griekse mythologie leest als een TGV wisten we al langer, maar dat de gemiddelde moderne soapscenarist haast nooit nog een plotwending kan verzinnen die we al niet eerder hebben gezien op de Olympos, daar komen we dankzij deze reeks heel geleidelijk achter. Moord, incest, geslachtsverandering, scheefpoeperij,... je kunt het zo gek niet bedenken of Zeus en de zijnen hebben zich er wel schuldig aan gemaakt. We zijn dan ook een grote fan van Luc Ferry's conceptreeks De Wijsheid van Mythes die ons een hernieuwde kennismaking biedt met de strapatsen van de Griekse goden en hun aardse volgelingen. Die laten zich blijkbaar maar al te graag in de luren leggen door die bende hemelse creaturen, die in tegenstelling tot die van de joods-christelijke traditie maar zelden een voorbeeldfunctie vervullen.

In dit album krijgen we de jeugdjaren van Iason te zien. Hij ontsnapt ternauwernood aan een moordcomplot dat beraamd werd door zijn oom en wordt dan door de centaur Cheiron voorbereid op de moeder van alle vergeldingsacties. Dat hij daarvoor eerst het legendarische gulden vlies (een gouden ramsvel) moet veroveren, daar draait hij zijn hand niet voor om. Hij kan namelijk rekenen op een bende lokale Expendables, de Argonauten genaamd: een zootje ongeregeld dat wel de nodige heroïsche adelbrieven kan voorleggen. De afwikkeling van het verhaal gebeurt nog in de twee volgende delen. Eindigen doet het album weer met een beknopt, maar duidelijk dossier dat de achtergronden schets van Iason en de zijnen.

Ferry heeft een degelijk team rond zich weten te verzamelen dat zijn ideeën fijntjes uitwerkt. Het scenario is ook nu weer van rechterhand Clotilde Bruneau, terwijl de tekeningen deze keer verzorgd worden door Alexandre Jubran. In het recente verleden werkte die in de Marvel-stal ook al mee aan 'moderne' superheldenreeksen als Thor en Daredevil.

In deze reeks nemen de auteurs de tijd om hun verhaal te vertellen. Op zich had één album misschien ook volstaan om deze mythe te hertalen naar het stripmedium, maar dan waren er veel nuances verloren gegaan. Wij hebben het liever zo...

We zijn al eens gaan spieken bij de oorspronkelijke uitgeverij Glénat om te kijken welk moois ons nog te wachten staat in deze reeks. Momenteel staat de teller al op een dertigtal albums. Voor een keertje mag uitgeverij Daedalus eens wat dichter bij die Franse zon vliegen om al die strips op korte termijn in vertaling naar ons door te sluizen.