Geschreven door : Wouter Porteman - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Jakob Kayne - 2: Meester in het vergeten

Jakob Kayne - 2: Meester in het vergeten

Wachten op de zeemeerman

Jakob is een van de laatste Hippocraten, een volk met onvermoede krachten. Terwijl zijn blinde broer Samuel de ultieme dokter is, bezit Jakob de kracht van de onzichtbaarheid. Als hij zijn mondmasker afzet, herkent niemand hem. Je vergeet onmiddellijk zijn gezicht. Dat trucje is enorm praktisch als je pakweg een overval wil plegen. Maar als je wil dat je geliefde je herkent, kan dit dik tegenvallen. En geheugenvreter Jakob is zwaar verliefd. In het vorige deel redden hij en zijn broer de knappe Victoria van de knokkelpest. De deerne is nu ontvoerd door de soldaten van de sultan en zit opgesloten in diens harem. Jakob wil de nieuwe favoriete koste wat het kost bevrijden. Hij vermomt zich als parfumier om zo de lusthof binnen te kunnen dringen.

Belachelijk. Ja, dit is de beste samenvatting van de plot van deze Jakob Kayne. Maar dit zijn andere tijden. En in deze Covid-19-tijden gelden andere normen. We dromen van verre reizen, stiekeme bezoekjes in harems en het dumpen van dat mondmasker. Het vlot geschreven scenario van Sylvain Runberg geeft ons dit escapisme. Niets minder en soms ietsje meer. De cobraruiters die de harem helpen te bewaken, zijn bijvoorbeeld knap gevonden.

Mateo Guerrero amuseert zich ook met de serie. De cover is alweer een pronkstuk en ook het binnenwerk mag er wezen. De Spanjaard pakt geregeld uit met een frisse indeling waarbij prenten in grotere paginaprenten worden verwerkt. Dat geeft de reeks een extra portie dynamiek en houdt de vaart erin. Als je half buiten adem het album dichtklapt, bekruipt je weer een gevoel van onvolledigheid.

De reeks heeft potentieel, maar teert nu te veel op het mondmaskerkunstje. Benieuwd of de mysterieuze zeemeermannen, die ook in dit deel hun vinnen laten zien, ons helemaal overstag kunnen doen gaan.