Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

I.R.$. - 19: Fe financiële meesters

I.R.$. - 19: Fe financiële meesters

Overcreditering dreigt!

Onze relatie met belastinginspecteur Larry B. Max begint de laatste albums wat grillig te worden. Drie albums geleden kraakten we enkele kritische noten over het verhaal en de tekeningen. Het daaropvolgende album vonden we weer een van de beste en het laatste album bevatte enkele scenariovondsten die we niet bepaald toejuichten. Waarom moesten er nu weer doden uit het verleden opstaan die het personage van Larry juist bijzonder maakten ten opzichte van vele collega-striphelden? Dat superhelden als Spider-Man een abonnement hebben op terugkerende, doodgewaande personages hebben we inmiddels geaccepteerd, maar dat geldt nog niet voor onze favoriete belastinginspecteur.

Los van deze voor ons onnodige ontwikkeling gaat scenarist Stephen Desberg verder op de verhaallijn van het vorige album. Herlezing van de vorige twee delen is dus zeker aan te raden. Larry neemt met de hulp van econoom Jakoff het bedrijf Channing Corporation over en dat vindt niet iedereen even aangenaam. De reden dat hij dat doet, is om bepaalde personages te testen en er zo achter komen welke handelsbelangen een rol spelen op hoog politiek niveau. Zijn eigenlijke werkgever, de I.R.S., is inmiddels bang dat ze de greep op Larry kwijt zijn en zetten een nieuwe fiscale speurhond op hun eigen fiscale speurneus.

Aan intriges en plotwendingen dus geen gebrek, maar we vinden het wel tijd worden dat Desberg eerst wat meer duidelijkheid gaat scheppen over alle ontwikkelingen. Laten we niet hopen dat hij zich vertilt aan het te zware onderwerp, een fout die hij wel maakte bij de spin-off I.R.$. Team.

Tekenaar Bernard Vrancken heeft op sommige bladzijden weer de Photoshopmogelijkheden ontdekt, maar verder levert hij knap artistiek werk af.

Om in financiële termen te blijven, dreigt voor de reeks I.R.$ het gevaar van overcreditering.