Geschreven door : Jan Goffin - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Hypericon

Hypericon

Archeologie en ontluikende liefde

Een prachtige mystieke cover, met blote benen vanonder een laken op een rudimentair bed, zuigt je naar dit album, het doet een allesverslindende prille liefde vol overgave vermoeden.

Het verhaal begint in oktober 1922, wanneer een team archeologen onder leiding van Howard Carter, AC Mace en Lord Carnarvon, opgravingen doen in Egypte nabij Luxor in de Vallei der Koningen. Ze hopen het graf van de jonge koning Toetanchamon te ontdekken. Ongeveer vijfenzeventig jaar later zien we een jonge Italiaanse studente, Teresa Guerrero, in Berlijn arriveren in het kader van een Erasmus-project waarbij een wetenschappelijk assistent gezocht wordt als voorbereiding van een nakende tentoonstelling over de schatkamer van Toetanchamon. Teresa wordt aangenomen en ze engageert zich ten volle voor dit project, terwijl ze tijdens vele slapeloze nachten het dagboek van Carter verslindt. Het blijkt echter niet eenvoudig om voor langere tijd een kamer voor overnachting te vinden in het hippe Berlijn. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de jonge landgenoot Ruben die haar logies suggereert in een kraakpand. Ruben is een ietwat aparte, chaotische kerel, met een kapsel en kleding als punker, maar wel een sterke persoonlijkheid en ook met tekentalent in de vingers. Het wordt een spel van aantrekken en afstoten tussen twee verschillende karakters, niet goed wetend waar dit naartoe moet. Toch groeit er een wederzijdse waardering en genegenheid, waarvan niet te voorspellen is waar het zal eindigen.

Het tekenwerk en scenario zijn van Manuele Fior (1975), Italiaan en architect van opleiding. Tot nu toe werd van hem enkel in het Nederlands uitgebracht Vijfduizend kilometer per seconde (Prijs voor het beste album Angoulème 2011 en Prix Micheluzzi). Het album Hypericon is origineel, aan de hand van het reisverslag van archeoloog Carter wordt namelijk voortdurend geswitcht tussen 1922 en eind jaren 1990. Tussen de opgravingen die Carter verricht en een hedendaagse studente die het archeologisch opzoekingswerk herbeleeft in diens lijvig dagboek bij de opbouw van een tentoonstelling rond Toetanchamon.

Alles is schilderachtig in beeld gebracht, veel aquarel met zachte pasteltinten en een discrete aflijning in lichtbruin in plaats van hard zwart. De tekeningen van Fior zijn zachter en afgeronder geworden dan vorig werk. Je herbeleeft de sensationele zoektocht en ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 en tegelijk word je erg betrokken bij de amoureuze belevenis van een jonge studente, die in een nieuwe omgeving het begin van volwassenheid ervaart. Haar gedrevenheid krijgt je volle sympathie.

De titel Hypericon is een verwijzing naar de bloem hypericum aegypticum waarvan het extract in de homeopathie gebruikt wordt om slapeloosheid — waarvan Teresa last heeft — tegen te gaan, maar ook angst en depressie. Deze verdroogde bloemen werden eveneens gevonden in de graftombe van Toetanchamon. Ze dienden in die tijd om de boze geesten weg te houden.

Het album is op degelijk papier (300 gram per m²) uitgegeven en gelukkig op royaal A4-formaat. Waarom sommige albums worden gedrukt op het kleinere B5 ontgaat ons. Details van het tekenwerk gaan hierbij jammer genoeg verloren.

Een mooi poëtisch album dat we onthouden voor het eindejaar.