Geschreven door : Mario Stabel - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Het bloed van de Valois - 1: De man van de rivier

Het bloed van de Valois - 1: De man van de rivier

Over anale fistels en andere dingen...

Frans I (1494-1547) is een van die illustere Franse koningen die nog steeds tot de verbeelding weet te spreken. Op cultureel gebied was hij bijvoorbeeld de mecenas van ene Leonardo da Vinci en liet hij onder meer het Loirekasteel van Chambord bouwen. Ook op militair gebied wist hij aanvankelijk heel wat successen te boeken, maar de Slag bij Pavia (1525) was een serieuze smet op zijn blazoen en maakte hem tot de gevangene van Karel V (1500-1558), de keizer van het Heilige Roomse Rijk. De strip legt vooral de focus op deze episode. Didier Decoin mixt deze historische gebeurtenissen met de perikelen rond de fictieve familie Tassin en dat zorgt in het enerverende scenario voor wat ademruimte. "Geschiedenis" is sowieso maar al te vaak een beschrijving van de heersende klasse en zo krijgen we al genoeg materiaal voor de kiezen.

Als je de cover van Ugo Pinson bekijkt, is er geen enkele tekentechnische reden om de strip niet mee te pakken, het binnenwerk van Marc Jailloux is jammer genoeg van mindere kwaliteit. De actiescènes zijn in regel nog wel oké, maar de getormenteerde gelaatsuitdrukking van de personages doet vermoeden dat ze allemaal met een kloppende anale fistel te kampen hebben (de vermoedelijke doodsoorzaak van Frans I blijkbaar).

Het bloed van de Valois is een degelijke strip over een interessante periode in de Europese geschiedenis en past zo perfect in de historische schuif van de Daedalus-portfolio. Blijkbaar is het de bedoeling dat er in de volgende delen verschillende generaties van de Valois en Tassins aan bod gaan komen. Een insteek die wel perspectief biedt.