Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Heksengrietjes - 1: Toverformules op de dool - 2: Het raadsel van de verhalensmu

Heksengrietjes - 1: Toverformules op de dool - 2: Het raadsel van de verhalensmu

Herkenbare beginselen

Het toverrijk Manenwende is uitsluitend bevolkt door tovenaars, heksen, schattige dieren en levende voorwerpen. Harmony en haar jongere zusje zijn twee heksenkinderen. Harmony kan al toveren, Kruimel nog niet. Kruimel wordt gepest door drie klasgenoten van Harmony die haar zusje redt en de meisjes bedreigt door te zeggen dat ze hen in pompoenen zal veranderen. Wanneer die spreuk de volgende ochtend werkelijkheid is, moet de schuldige niet ver gezocht worden. Maar is het wel zo eenvoudig? Dit langere verhaal uit deel 1 is aangevuld met het korte verhaal Het Mysterie van de Stofrover, over een overijverige bezem die de plak zwaait over het huishouden van een herenhuis en een verliefde bezem van de buren de toegang tot het huis ontzegt.

Deel 2 is een albumvullend verhaal over een volkje Kors, wezens die zich voeden met verhalen en in ruil lichtknikkers geven... of snoep, waarmee een van de Kors een groepje meisjes in de val lokt. Het is alweer aan Harmony en haar familie om de zaak op te lossen.

De wereld van Manenwende heeft eenzelfde potentiële aantrekkingskracht op jongere lezers als de tv- en stripreeks NachtwachtHeksengrietjes komt echter niet uit de toverfabriek van Studio 100, maar uit de koker van Joris Chamblain, de huidige scenarist van Yakari. Hij is ook gekend van Het Dagboek van Cerise. De tekeningen zijn van Lucile Thibaudier van wie Silvester al de fantasyreeks Enola & de Fantastische Fabeldieren uitgeeft, eveneens geschreven door Chamblain. Hun werk is piekfijn verzorgd in tekst en beeld. Er is plaats voor magie, detective, avontuur, humor en emotie. En vooreerst gaat Heksengrietjes nog steeds over twee zusjes in een liefhebbend gezin waarbij ze weleens een standje krijgen of teleurstellingen moeten verwerken. Het zijn beginselen die herkenbaar zouden moeten zijn voor jonge lezeresjes.