Geschreven door : Persbericht Ballon Media - Categorieën : In de pers

Gringos Locos beste buitenlandse strip in Nederland

Gringos Locos beste buitenlandse strip in Nederland

Tekenaar Olivier Schwartz en scenarist Yann wonnen op zaterdag 9 maart 2013 de prijs voor beste Buitenlandse Album van het jaar tijdens de Stripdagen in het Nederlandse Gorinchem. De jury was ook lovend over Billy Bob, Parker en Boeven op de kermis.

De Stripschapsprijzen gelden als de belangrijkste stripprijzen van Nederland en worden uitgereikt door Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Stripdagen, dit jaar op 9 en 10 maart in Gorinchem.

Hommage aan drie grote striptekenaars
Uit het commissierapport: “Gringos Locos is een grappig en boeiend verhaal over drie striptekenaars, Morris, Jijé en Franquin, die aan het eind van de jaren veertig een reis maken door de Verenigde Staten. Dat die reis echt is gebeurd en dat schrijver Yann le Pennetier zich baseerde op door hem zelf opgetekende anekdotes, maakt het tot een album dat geen stripliefhebber ongelezen mag laten. [...] En Parker is het tweede deel van Darwyn Cooke's integrale verstripping van Donald Westlake's keiharde detective in een al even macho tekenstijl. Het zijn allemaal aanraders. Maar één moet de beste zijn en volgens de commissie is dat de hommage aan de drie grote striptekenaars uit onze jeugd.”

Billy Bob van Nix smakelijk tweede
In de categorie Nederlands Jeugd greep het album Billy Bob van de Vlaamse stripmaker Nix naast de hoofdprijs. Toch is het commissierapport lovend: “Billy Bob van Nix is een vrolijk album, waarin de auteur zijn absurde Vlaamse gevoel voor humor net voldoende terug heeft gedraaid om het ook voor kinderen toegankelijk te maken. Anders dan anders en daarom extra smakelijk.”

In de kast van iedere stripliefhebber
Ook genomineerd maar niet bij de winnaars in de categorie Productie: Boeven op de kermis, de heruitgave van het kortverhaal van Robbedoes & Kwabbernoot. “Uitgeverij Ballon Media is een goed georganiseerde distributeur, die succesvolle Franse series doorsluist naar Nederland. Met hun nieuwe imprint Bloann laten ze zien dat hun ambitie toch ook iets verder gaat, zoals met hun mooi geproduceerde bundeling van Billy Bob. De speciale uitgave door Dupuis van Boeven op de kermis is ook van Ballon Media, gereproduceerd van de originelen van Franquin met commentaar van José-Louis Bocquet en Serge Honorez is ook een vertaling, maar het eindproduct is een mooi gemaakt album dat iedere stripliefhebber graag in zijn kast wil hebben.”