Geschreven door : Marc Bastijns - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Gilles de Geus -4 - De revue

Gilles de Geus -4 - De revue

Een blij weerzien

Weinig reeksen werden al met zo veel lof overladen als Gilles de Geus van Hanco Kolk en Peter de Wit. Elk nieuw avontuur van de struikrover blijkt telkens weer een schitterende combinatie van avontuur, humor en heerlijk kolderesk tekenwerk. Het voorlopig laatste album, 90-60-90, dateert al van 2002, maar nu komt uitgeverij Silvester toch met een aangenaam zoethoudertje in de vorm van een opgepoetste herdruk van De revue. In de 49 Kanjers van Oranje van De Stripspeciaal-Zaak eindigde dit deel niet toevallig op een tiende plaats en was het daarmee meteen het hoogst scorende album van de reeks.

Willem van Oranje leeft teruggetrokken in een Duits kasteel, waar hij Gilles en zijn vrienden Leo en Admiraal Lumeij ontbiedt. Zij moeten hem helpen om vijf opstandige edelen te verzamelen, zodat zij samen het verzet tegen de Spaanse bezetter kunnen leiden. Om niet op te vallen reizen ze als circusartiesten. Dit eenvoudige gegeven vormt de aanleiding voor een aaneenschakeling van absurde vondsten en hilarische situaties. Hun reis door Nederland brengt onze helden op de meest afgelegen plaatsjes met de meest eigenzinnige gewoonten en onderweg rapen ze ook een circusbeer op die wel erg eigengereid aan een comeback werkt.

Het combineren van historische feiten met dwaze humor is natuurlijk niet nieuw, maar in Gilles doseren de auteurs dermate goed dat we nergens een overdaad te verduren krijgen. We zien hier ook nog eens de meer klassieke Hanco Kolk aan het werk, die de laatste jaren met het vrije lijnenspel in S1ngle en Meccano wat op de achtergrond is geraakt. Het is een eerder klassieke stripstijl, maar met een feilloos gevoel voor de timing van de grappen in het scenario. Ook de gelaatsuitdrukkingen en lichaamstaal van de personages sluiten hierbij aan en maken De revue zonder overdrijven tot een van de beste humorstrips ooit. Deze nieuwe editie bij Silvester werd opnieuw ingekleurd en doet eens te meer uitkijken naar een nieuw deel. In recente interviews lijken zowel Peter de Wit en Hanco Kolk echter voldoende werk op de plank te hebben met andere projecten. In tussentijd genieten we dus maar na van De revue en herlezen we nog maar eens de andere delen uit de reeks. Asterix wordt niet voor niets de "Gilles de Geus van Frankrijk" genoemd...