Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

Eekhoorn van de Vel'd'Hiv

Eekhoorn van de Vel'd'Hiv

FIETSEN IS OORLOG

Baanwielrennen in WO II was letterlijk rijden alsof je leven ervan afhing, zo vertelt Christian Lax in De eekhoorn van de Vel’ d’Hiv.

De raadselachtige afkorting in de naam van dit boek verwijst naar de vélodrome d’Hiver, een ondertussen afgebroken wielerbaan in Parijs. Na De teenloze adelaar en Vinkenbrood is De eekhoorn van de Vel’ d’Hiv het sluitstuk van de wielertrilogie waaraan auteur Lax bijna tien jaar geleden begon. In elk boek combineert hij een heroïsche periode van het Franse wielrennen met een belangrijke episode uit de sociale of politieke geschiedenis. In dit laatste deel is het hoofdpersonage een baanwielrenner met talent die de Eekhoorn wordt genoemd. De context van de Tweede Wereldoorlog geeft het verhaal extra dramatiek, want de invloed van de nazi’s reikt tot op de wielerbaan. Door de grootte ervan wordt dat gebouw ingezet om mensen samen te brengen, bijvoorbeeld voor de deportatie van Joden. De Eekhoorn komt aan alle kanten onder druk te staan: zijn vader zit aan de kaarttafel met Duitse officieren, zijn broer schrijft voor de verzetspers en zijn moeder wordt ten onrechte gedeporteerd. Het duurt niet lang eer hij wordt gedwongen om wedstrijden te vervalsen.

Door de combinatie nazi’s, machtsmisbruik en sport lijkt De eekhoorn van de Vel’ d’Hiv soms wel de wielerversie van Marvano’s Grand Prix. Ook op andere gebieden is er wel een parallel te trekken. Beide auteurs gaan uit van een stevige documentatie en brengen door hun vertelcapaciteiten veel sfeer in hun strips. De zwakte van het boek zit vooral in de menselijke portretten. De personages missen geloofwaardige gelaatsuitdrukkingen en wat persoonlijkheid. Ondanks de moeite die Lax zich getroost bij de sfeervolle inkleuring, blijft het visuele deel van zijn werk daardoor steken in de map verdienstelijk, terwijl er op basis van het verhaal eigenlijk meer in zat. Voor liefhebbers van historische sportieve drama’s of van klassieke, kundig gecomponeerde verhalen met een opvoedend kantje in het algemeen.

Score : ***--