Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Duistere Steden - De archivaris

Duistere Steden - De archivaris

Salonboektafelwaardig

Met De Duistere Steden creëerden François Schuiten en Benoît Peeters een stripreeks over een imaginair universum van wereldformaat. Uit de context gelichte plaatjes uit een album hebben op zich al een zelfstandige illustratieve waarde. In het buitenbeentje De archivaris belicht het duo de reeks vanuit een extern standpunt, door de ogen van een ambtenaar die belast wordt met het maken van een rapport over merkwaardige gevallen van bijgeloof. Hij beschouwt het aanvakelijk als een vervelende klus, maar hoe meer documenten (en die zijn er in veelvoud) hij verzamelt over mythische steden als Xhystos, Calvani, Brüsel en Mylos, hoe enthousiaster hij zich in het dossier vastbijt... tot ongenoegen van zijn superieuren.

Op elke dubbelpagina prijkt links een zwart-wittekening van een onherkenbare archivaris Isidore Louis die haast bedolven wordt onder de papieren. Daaronder staat tekst met zijn bevindingen over en vorderingen in het rapport over de Duistere Streden. Rechts staat op een volle pagina telkens zonder uitzondering een illustratie die het inkaderen waard is. De illustraties zijn de verbeelding van wat Isidore in zijn tekst besprak.

Deze heruitgave is niet zomaar een herdruk. Er zijn aanpassingen, aanvullingen en correcties gebeurd in teksten en beelden. Waar precies de verschillen liggen in vergelijking met de oorspronkelijke editie hebben we niet kunnen nagaan. Deze heruitgave past in een voornemen van perfectionist Schuiten om de hele reeks in een nieuw, geüpdatet jasje uit te brengen. We horen verzamelaars al knarsetanden. Voor zij die de reeks nog moeten ontdekken, is het wat het is: een verzorgd uitgegeven album, salonboektafelwaardig, met fenomenale illustraties en een intro op futuristische wereldbeelden die uitnodigen tot verdere verkenning.