Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Dubbelmasker - 6 : Hermelijn

Dubbelmasker - 6 : Hermelijn

Pracht, praal en riolen

Het is zo ver, Napoleon Bonaparte wordt in de hoofstad van zijn uitgestrekte Franse rijk gekroond tot keizer. Iedereen wil erbij zijn, de genodigden dosten zich uit in de fraaiste kledij. Opmerkingen en bedenkingen worden de heerser niet bespaard. Er roert iets in de coulissen en één iemand vraagt zich af wanneer een bom afgaat.

Martin Jamars voorstelling van de aanleiding tot en de eigenlijke kroning is wellicht de mooiste die er tot nu toe is gemaakt in een stripverhaal. Hij leeft zich uit in de details, haalt er schilderijen als voorbeelden bij en schildert ze in zijn eigen stijl na. Mooi, zeer mooi. Als schril contrast met de pracht en praal wordt de kroning afgewisseld met het verhaal van François. Als geheim agent begeeft hij zich in de achterbuurten, de riolen, de onderbuik van Parijs tot hij een verrassend voorstel krijgt van de man die hij wil klissen. De maskers vallen, anderen zetten ze weer op.

Met dit zesde album nemen Jamar en Jean Dufaux afscheid van de reeks Dubbelmasker. Na zes delen wordt het voor het auteursduo tijd voor iets anders. En wat dacht je van een one-shot over... Napoleon? De twee werken aan een album over de vernedering die Napoleon te slikken kreeg in Waterloo. Jamar heeft er nog even de tijd voor want het album, dat ongeveer zestig pagina's zal tellen, moet pas verschijnen in 2015, tweehonderd jaar na de beroemde slag bij Waterloo. Het album verschijnt bij Glénat en speelt zich zowel in het verleden als het heden af. En da's toch een hele aanpassing voor Jamar die het met Dubbelmasker, De rovers van keizerrijken en François Julien gewoon is om strikt historische strips te maken.