Geschreven door : Bert Gevaert - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Djinn -9 - De gorillakoning

Djinn -9 - De gorillakoning

De stille kracht van Afrika

In dit negende deel van de fel bejubelde (zie vorige besprekingen), sterk erotische reeks Djinn wordt de Afrika-cyclus (eindelijk) afgesloten, waarna de cyclus zich verder zal zetten in Indië, het land van... tja... je kent dat boek met al die leuke prentjes wel. We kunnen al raden in wat voor atletische bochten Ana Mirallès en Jean Dufaux zich daar zullen wentelen.

De eerste cyclus, die zich afspeelde in Turkije, telde vier delen, de cyclus in Afrika telde er zelfs één extra en dat was er om het verhaal goed te kunnen volgen misschien wel eentje te veel aan. Voeg hier ook nog eens aan toe dat Dufaux heden en verleden voortdurend door elkaar (en in elkaar) laat meanderen... Voor wie het allemaal niet meer zo goed weet en verstikt is geraakt in de mazen van de mysterieuze djinn en haar al even mysterieuze kleindochter volgt hier een kort résumé van deze tweede cyclus: Jade, de djinn (volgens de islam een geest met buitengewone krachten) is na haar vlucht uit Turkije in Afrika terecht gekomen, waar ze als een godin wordt beschouwd. Haar kleindochter Kim, ook al een djinn, is op zoek naar de schat van de sultan — er schiet nog slechts één zwarte parel van over — waar haar grootmoeder ooit voor 'werkte' en komt zo eveneens terecht bij de arme negertjes... En dat zullen die sukkelaartjes geweten hebben. Zowel kleindochter als grootmoeder krijgen de stoere Afrikaanse krijgers in hun sensuele ban, maar raken ook zelf in de ban van het zinnenprikkelende continent Afrika. Lord Nelson en zijn tureluurse vrouw hebben er in het verleden al het loodje moeten leggen en ook Kim lijkt hetzelfde lot beschoren. Het idee van de vernietigende impact van een broeierig heet en ongrijpbaar land dat mensen tot waanzin drijft, doet trouwens sterk denken aan De stille kracht van Louis Couperus.

Maar laat dat soms ingewikkelde verhaal de lezer worst wezen. In dit verhaal krijgen we een Dufaux in overdrive (die literair hoogdravende inleiding! Die levenswijsheden! Die cocktail van seks, geweld en mystiek!), verpakt in de prachtige tekeningen van de Spaanse Mirallès! Haar oogstrelende tekeningen spatten van de bladzijden, brengen de lichamen van Kim, Jade en de ebbenhouten Afrikanen tot hun volste recht, spelen met een spel van licht en schaduwen, doen je verdrinken in de Afrikaanse brousse en zullen je dit album nog vaak opnieuw ter hand doen nemen. Voor het verhaal? Mmm... we hebben onze twijfels.