Geschreven door : Kurt Vander Meeren - Categorieën : Signeersessie

Dirk Stallaert en Kim Duchateau signeren 'De hemeltergers' in DE POORT

Dirk Stallaert en Kim Duchateau signeren 'De hemeltergers' in DE POORT

Met gepaste trots kunnen we aankondigen dat op zaterdag 17 december van 15u tot 17u zowel Dirk Stallaert als Kim Duchateau langskomen om het derde Nero - Hommage-album "De Hemeltergers" te signeren in DE POORT.


Dirk Stallaert

De striploopbaan van Dirk Stallaert (Brussel, 28 december 1955) start in 1975 wanneer hij zijn eerste cartoons in Knack publiceert. Zijn eerste strip verschijnt 6 jaar later dan ook in Knack.

In 1983 volgt Waspman (een parodie op Amerikaanse comics) in De Zwijger. Sinds 1983 was hij ook assistent van Jean-Pol (later de tekenaar van Sammy) voor diens reeks Kramikske, die gepubliceerd werd in Het Volk en De Volksmacht. Dirk Stallaert zou Jean-Pol 9 jaar assisteren.
Daarnaast werkte hij verder aan eigen projecten. Voor Gazet van Antwerpen tekende hij, naar een scenario van Patrick Vermeir, in 1985 De Strangers dat ook als album uitkwam. De samenwerking met Patrick Vermeir leidde nog tot twee andere strips.

Van 1985 tot 1987 verscheen in een weekblad voor duivenliefhebbers De knetterdolle duivenkeet. Dit verhaal werd in 2003 als album uitgebracht. Van 1986 tot 1991 werden in Gazet van Antwerpen enkele verhalen van Kitty gepubliceerd, waarvan pas later albums werden uitgegeven. De Kitty-verhalen werden stopgezet toen Dirk Stallaert in 1990 begon te tekenen aan Nino, waar uiteindelijk drie albums van werden uitgegeven (in het Nederlands, Frans, Portugees en Turks). De scenario’s waren van Hec Leemans. De samenwerking werd stopgezet in 1995.

Dirk Stallaert werkte ondertussen als assistent / rechter-tekenhand van Marc Sleen aan de stripreeks Nero voor de laatste 40 verhalen vanaf 1992 tot en met het 217ste album Zilveren tranen in 2002. Stallaert werkte ook mee aan De strip van 7. Op het einde van 2002 stopte Marc Sleen met Nero. Dirk Stallaert moest op zoek naar een nieuwe job en tekende vanaf dan mee aan Kiekeboe. In 2005 stopte de samenwerking omdat hij naar eigen zeggen moeite had om de tekenstijl volledig eigen te maken.

In 2004 startte Stallaert samen met Urbanus twee nieuwe reeksen op: Plankgas en Plastronneke en Mieleke Melleke Mol. Plankgas en Plastronneke verscheen tot 2008 waardoor Stallaert zich volledig kon focussen op Mieleke Melleke Mol.

In 2012 nam Stallaert De Geverniste Vernepelingkes even over van Jan Bosschaert. Pakkeman en Poulet (scen. Erik Meynen) verscheen in 2014 bij Uitgeverij Adhemar. In 2018 werd hij aangesteld als tekenaar van K3 Roller Disco, de reeks over de gelijknamige meisjesgroep. 

In het najaar van 2020 verscheen dan in Blauwe Reeks van Suske en Wiske De Sonometer, het negende album dat Willy Vandersteen ooit begonnen was maar nooit afgewerkt had. Het scenario van dit album was in handen van François Corteggiani

En nu is er dus dat bejubelde Nero - Hommage-album op scenario van Kim Duchateau waarrond deze signeersessie draait. Daarnaast verscheen van hem dit jaar ook nog het Suske en Wiske - Hommage-album "De verdwenen joker" op scenario van Ronald Grossey

>> Check hier de bibliografie van Dirk Stallaert


Kim Duchateau

Kim Duchateau (Sint-Truiden, 1968) studeerde animatiefilm op de KASK in Gent van 1989 tot 1993. Kim Duchateau is een productieve en inventieve striptekenaar, cartoonist, illustrator, animatiefilmtekenaar, muzikant én schrijver. Hij hoort net als Nix en Jeroom thuis in Kamagurka's stripschool.

Cartoons tekende hij o.a. voor de Morgen, de Standaard, Knack, De Zondag en P-Magazine. In het buitenland verschijnt zijn werk o.a. in L'echo des Savanes, Playboy, Fluide Glacial, NRC Handelsblad, Stripglossy en Zone 5300. Tegenwoordig vind je zijn werk in VRT NWS, dS Avond, Apache en Bruzz. De strip Esther wordt gepubliceerd in Eppo, Playboy en Woef, Aldegonne kan je lezen in Stripgids.

In 2007 won Kim de Bronzen Adhemar. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van zijn heldin Esther Verkest kreeg hij in mei 2011 een grote expo in het Brusselse Stripmuseum. In 2016 maakte hij met Hanco Kolk de graphic novel "De man van nu". Een jaar later volgde het album "De zeven vloeken", een hommage ter ere van Nero en Marc Sleen

Kim Duchateau is momenteel ook aan de slag met de reeks Suske en Wiske - Junior, die hij nieuw leven inblaast met tekenaar Charel Cambré

En nu is er dus dat bejubelde Nero - Hommage-album met het schitterende tekenwerk van Dirk Stallaert waarrond deze signeersessie draait. 

>> Check hier de bibliografie van Kim Duchateau


Signeersessie op zaterdag 17 december van 15u tot 17u

Kom langs op zaterdag 17 december, koop een exemplaar van De hemeltergers en laat het signeren door Dirk en Kim. Ondertussen geniet je nog van een fijne babbel. Iedereen welkom!