Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Derde Testament - Integraal

Derde Testament - Integraal

Ons hart bloedt en veert op

Ons striphartje veerde dan weer op door de feitelijke verschijning van een zo lang aangevraagde heruitgave van Het Derde Testament, een van de sterktemakers van uitgeverij Talent. De complete eerste cyclus is nu verschenen als een integrale editie met een nieuwe en verzorgdere lettering.

Alex Alice heeft sindsdien niet stilgezeten. Met Siegfried scheerde hij grafisch torenhoge toppen. In het recente Het kasteel van de sterren paste hij zijn tekenstijl moeiteloos aan om een sprookjesachtiger toon aan te slaan. Maar met Het Derde Testament imponeerde hij dus al met verbluffende tekeningen en een storyboard dat een onderscheid maakte. Met zijn kompaan Xavier Dorison — de rijzende ster in het stripgilde met treffers als Long John Silver, Undertaker en hoogstwaarschijnlijk ook zijn eerstvolgende Thorgal-verhalen — bezondigde hij zich aan wat de oorsprong van het catholic fantasygenre bleek.

Voor de rest van deze bespreking kopiëren we hieronder de inhoud van nummer 48 in onze FransenTop als inleiding voor deze cyclus. Lekker makkelijk. Die gemakzucht ervoeren we helaas ook bij het samenstellen van deze Nederlandstalige integrale. We hebben nog maar zelden zo'n lullige blanco pagina's aan het einde van een stripuitgave gezien. Witte pagina's waarop de nu ontbrekende covers van de afzonderlijke albums getoond konden worden, of die vooraan een inleidend dossier konden opleveren. In de Franse integrale stond een voorsmaakje van de Julius-prequel, van zolang geleden dateert die bundeling dus al.

En nu dus een introductie op Het Derde Testament, indien niet overbodig voor de fans. In 1306 vinden een reeks vreselijke moorden plaats, gekoppeld aan de ontdekking van een geheimzinnig reliekschrijn in het klooster van Veynes, midden in Frankrijk. De aartsbisschop van Parijs haalt er zijn oude vriend Conrad van Marbourg bij. Conrad is een oud-inquisiteur die twintig jaar voordien in geheimzinnige omstandigheden verdween nadat hij ervan beschuldigd werd een pact te hebben gesloten met de duivel. De moord op de aartsbisschop noopt Conrad ertoe te vluchten met diens pleegdochter Elisabeth van Elsenor. Achterna gezeten door een horde gemaskerde ruiters komen ze niettemin te weten wat het manuscript precies inhoudt: de geschriften van Julius van Samaria die al veertien eeuwen verdwenen waren. Ze besluiten op zoek te naar een kopie in de oude bibliotheek van Toledo. Of hoe door een gewone reeks moorden een complot op grote schaal van het hele christendom werd onthuld.

Het Derde Testament is een modern spionageverhaal gesitueerd in de middeleeuwen. Het hele genre van de catholic fantasy, met De Tien Geboden en De Geheime Driehoek als de meest opmerkelijke voorbeelden, vond zijn oorsprong in het succes van Het Derde Testament. Xavier Dorison schreef met hulp van Alex Alice een van zijn meest complexe scenario's (trouwens allemaal gebaseerd op ware gebeurtenissen en echt bestaande personages zoals Conrad en Elisabeth) en Alice liet zich opmerken met fantastisch tekenwerk in deel 1 tot deel 4. Dorison omschreef de reeks zelf als "de sfeer van De naam van de roos met een vleugje Indiana Jones en een vertelstijl als The X-Files." Dat zijn referenties die voor ons werken als een versgetapt pintje op een zonnige zomerdag.