Geschreven door : Peter Rotthier - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

Death Valley

Death Valley

Bij de pinken blijven

Wayne is een outlaw die samen met zijn rechterhand, de indiaan Tijger, en nog enkele vrienden een trein overvallen. De overval loopt niet zoals verwacht en een groot deel van de bende overleeft de raid niet. Tijger en Wayne worden opgepakt en het ziet er niet goed uit voor het tweetal. De sheriff die het tweetal gevangen houdt, wil het leven van de twee heren sparen als hij de dochter van een bevriende farmer uit de klauwen van Death Valley gaat redden. Hij krijgt hiervoor drie weken om in de vrijstaat Death Valley, dat onder leiding staat van een oude Zuidelijke officier, generaal Skrull, die het stadje met ijzeren hand regeert.

Het scenario van Frédéric Brrémaud doet aanvankelijk een beetje vreemd aan. Hij vertelt het verhaal door de ogen van Wayne op een vrij sarcastische wijze waardoor je flink bij de pinken moet blijven om alles goed te volgen. Ook het feit dat het verhaal soms vrij drastische sprongen maakt, helpt niet altijd om het verhaal goed te volgen bij een eerste leesbeurt. Brrémaud is als scenarist van heel wat markten thuis. Hij schreef verhalen voor kinderen (Babbel & Boef), de reeksen Love, Artemis en Robin Hood die eerder vertaald raakten. En dat is dan nog maar het topje van de ijsberg, want wie zijn œuvre bekijkt, komt zonder probleem aan een vijftigtal titels die allen diverse genres herbergen. Met Death Valley steekt hij de neus aan het venster in het westerngenre en door de manier van schrijven heeft hij het zichzelf niet echt gemakkelijk gemaakt.

De Italiaanse tekenaar Fabrizio Russo is zo goed als een onbeschreven blad. Het enige andere tekenwerk dat we van hem konden vinden, was Rapa Nui dat in 2011 verscheen in Frankrijk. Dat striptekeningen niet tot zijn dagelijkse activiteiten hoort, merk je wel in dit one-shot. Alles is netjes getekend, maar geregeld krijg je het gevoel dat er te weinig expressie zit in de tekeningen. Misschien is dat in dit geval niet zo erg, want zo krijg je als lezer meer aandacht voor de manier waarop dit verhaal verteld wordt.