Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De zeearend - 1: Atlantische Oceaan 1916

De zeearend - 1: Atlantische Oceaan 1916

Prima tussendoortje

Februari 1916. De Eerste Wereldoorlog wordt ook op zee uitgevochten. De Britse kruiser HMS Avenger controleert een Noors koopvaardijschip. De kapitein vindt dat het schip zich verdacht gedraagt door te langzame manœuvres. De Noorse kapitein Knudsen stelt hem gerust. Eenmaal de Engelsen weer van boord zijn, komen we de ware identieit te weten: het betreft een Duits zeilschip onder Noorse vlag, de Seeadler onder leiding van graaf Hugo von Krüger, die de Engelsen stomweg een volgende prooi hebben aangewezen: de Antonin uit Nantes. Aan boord van dat Franse schip bevinden zich Pénélope en haar vader. Von Krüger is een hoffelijke kapitein, maar dat belet hem niet om geallieerde koopvaardijschepen tot zinken te brengen om de bevoorrading van de vijand van het Duitse keizerrijk te verstoren. Zijn erecode houdt hem tegen om slachtoffers te maken. De Franse bemanning en passagiers worden gevangen genomen, maar de aanwezigheid van Pénélope aan boord doet het hoofd van kapitein von Krüger op hol slaan. Inmiddels woedt er een machtsstrijd waarbij de rol van von Krüger op het spel staat.

De Seeadler (Zeearend) heeft echt bestaan, maar kapitein Hans von Krüger is fictief. Hij is wel gebaseerd op de Duitse graaf Felix von Luckner die in 1916 en 1917 de Seeadler onder zijn commando had. Von Luckner werd Der Seeteufel (De Zeeduivel) genoemd. tekenaar Enea Riboldi (Kaap Hoorn) kwam met het verhaal op de proppen dat Philippe Thirault (van wie onlangs ook Shanghai Dream bij Silvester verscheen) in een scenario goot.

De tekeningen van Riboldi zijn helder realistisch en hij is zowel bekwaam in het tekenen van knappe (blote) vrouwen als zeilschepen, maar het oogt ook wel steriel en weinig uitdagend. Thirault maakt er een meeslepende thriller van met voldoende actie en spanning. Zijn personages zijn niet van bordkarton, hoewel ze wel naar zwart-witkarikaturen in oorlogsomstandigheden neigen. Uiteindelijk zal dit een lezenswaardig tweeluikje opleveren. Een prima tussendoortje, maar geen onmisbare hoogvlieger.