Geschreven door : Mads Bruynesteyn - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De wereld rond met de Kiekeboes - Deel 6

De wereld rond met de Kiekeboes - Deel 6

Een glimlach voor jong en oud

Dit is de zesde ‘reisgids’ van de Kiekeboes-schepper Merho, met opnieuw twee reeds verschenen en nu gerestaureerde avonturen, gebundeld in een album vol achtergrondinformatie van de auteur zelf.

Ditmaal staan Egypte en Las Vegas centraal, van waaruit hij de verhalen De onthoofde sfinx (deel 4) en Doorgestoken kaart (deel 62) baseerde. Gek genoeg was Merho, toen hij De onthoofde sfinx maakte, nog nooit in Egypte geweest. De locaties en situaties tekende hij na van foto’s uit een boek van Lecturama. Zelf zegt hij dat het stripverhaal er heel anders uit had gezien als hij Egypte wel had aangedaan, want toen hij er jaren later op vakantie was, ontdekte hij de zwerfhonden, de vliegtuigjes op de gevels en de chaos van Caïro. Stuk voor stuk ingrediënten die hij ongetwijfeld op zijn karakteristieke, humoristische manier zou hebben verwerkt in het verhaal.

Las Vegas bezocht hij twee keer, in 1992 en vier jaar later als tussenstop. De Laurel and Hardy-conventie was het doel van zijn eerste bezoek, maar een ontmoeting met topgoochelaar Gil Ricardo deed hem besluiten er een de Kiekeboes-verhaal te laten plaatsvinden. In Doorgestoken kaart speelt deze Gil Ricardo zelfs een bescheiden rolletje en via zijn informatie leerde Merho de geheimen van de goochelaarswereld kennen. Dat komt in het verhaal perfect tot uiting.

Het boeiende aan dit de Kiekeboes-album is dat het extra stukje persoonlijke achtergrondinformatie van Merho je anders doet kijken naar het verhaal. Tijdens het lezen let je meer op de door hem genoemde details en de eigen ervaringen die hij heeft verwerkt in zijn verzinsels. Het maakt het realistischer, levendiger en dus interessanter.

De strapatsen van Marcel en zijn gezin blijven plezante ontspanningsmomenten, ook deze oudere, opnieuw ingekleurde verhalen. In De onthoofde sfinx zijn de blunders van slechterik Balthazar geestig, is de moedige Marcel aandoenlijk en geeft het sfeerbeeld van de Egyptische gebruiken en omgeving het geheel een aangename aanblik. De verhalen moeten het niet hebben van hun ingenieuze plot, al is in Doorgestoken Kaart het verhaal goed gevonden, knap uitgewerkt en best uniek. De goochelaarswereld is natuurlijk al een mysterieuze bedoening en dat blijkt des te meer als Fanny wordt misbruikt voor een malafide aangelegenheid in Las Vegas. Marcel zal de patriarch van de familie niet zijn als hij voor zijn kinderen opkomt en de boel weet te redden.

Al zijn de humor, het haakje met de actualiteit en de tekenstijl in de loop der jaren sterk verbeterd, deze oudere verhalen blijven entertainend en zullen bij jong en oud een glimlach (terug) op het gezicht brengen!