Geschreven door : Dai Heinen - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De vliegenier - 3: De wet van de woestijn

De vliegenier - 3: De wet van de woestijn

Het verhaal van de klassieke avonturier

De meningen over spin-offs verschillen nogal, sommige zijn goed (Xlll Mystery), voldoende (Kriss van Valnor) of ronduit zwak (I.R.$. Team), maar ze zijn allemaal afgeleid van het hoofdpersonage. Dat kunnen we niet zeggen over de avonturen van Tanguy-la-vie-dure. Hij speelde in de maritieme thrillerreeks Tramp slechts een bijrol op enkele bladzijden en zijn laatste vliegreis eindigde tegen een Vietnamese bergwand. Toch vond schrijver Jean-Charles Kraehn er voldoende inspiratie in om het personage zijn eigen reeks te geven. Yann Calec uit Tramp leest in de dagboeken het levensverhaal van deze Jozef de Vliegenier en na drie albums kunnen we alleen maar beamen dat hij een opwindend leven had.

Kraehn kiest heel handig in elk album voor een bepaald tijdvak en hierdoor wordt het personage van Jozef de Vliegenier een aansprekend personage met al zijn menselijke sterktes en zwaktes. Om zijn droom van piloot te achtervolgen laat hij huis en haard achter en sluit zich aan bij een groep stuntvliegers. Wanneer dit op een dramatische wijze tot een einde komt, krijgt hij de kans om op een postroute te mogen vliegen. Door weer en wind moet hij de omstandigheden trotseren om de luchtpost tijdig te bezorgen. Wanneer hij in de Sahara bij een Spaans garnizoen is geland, stapelen de problemen zich in korte tijd op.

Kraehn neemt de tijd om het verhaal op te bouwen en het is geen pageturner die in de stijl van Jean-Michel Charlier bol staat van de actie en intriges. Dit is een levensverhaal van een klassieke avonturier, iemand die we altijd al wilden zijn.

De tekeningen van Chrys Millien zijn zeer realistisch en passen goed bij het verhaal. Hij is met name knap in het weergeven van de sfeer en dagelijkse scènes in de periode waarin dit verhaal zich afspeelt.

Hopelijk blijven beide heren nog lange tijd aan boord van deze nu al ijzersterke luchtvaartreeks. Tegelijk hopen we dat Kraehn zelf weer de tekenpen oppakt voor de hoofdreeks Tramp na het overlijden van Patrick Jusseaume tijdens het tekenproces van Tramp deel 11. En daarbovenop blijven we hopen op een nieuw verhaal van Gil Saint-André. Met zo'n reeksen hoort Kraehn op dit moment bij het selecte gezelschap van onze favoriete stripmakers.