Geschreven door : Gert Meesters - Categorieën : Reviews Focus Knack

De ronde van België

De ronde van België

De ronde van België is het charmante verhaal van de auteur, een volwassen Belg die Berlijn en Barcelona beter kent dan zijn eigen vaderland en zich voorneemt om daar iets aan te doen. Regelmatig trekt Meneer Iou er met de fiets op uit om een stukje Belgenland te verkennen, van het Zwin tot in de Hoge Venen, van het carnaval van Binche tot in Mechelen. Zelfs een fietstocht Brussel-Parijs staat op zijn geïmproviseerde programma.

Over de bezochte plaatsen zal de gemiddelde Belg niet zo geweldig veel nieuws vernemen, maar eigenlijk gaat het boek ook niet over de toeristische uitstapjes. Meneer Iou wil fietsen als manier van reizen propageren. Hij vertelt dan ook honderduit over de uitrusting die je nodig hebt en over de verschillen tussen alleen fietsen en in groep. Het gaat hem daarbij niet om de sport, maar om de traagheid en indrukken opdoen.

Door de aangename priegelstijl waarin hij zijn weinig opzienbarende belevenissen giet, blijft zijn ontdekkingsreis in etappes boeien. En er zijn de imaginaire gesprekken met Eddy Merckx.

Score : ***--