Geschreven door : Diederik Van De Velde - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De nieuwe avonturen van Clifton - 1: Spookrijders onder invloed

De nieuwe avonturen van Clifton - 1: Spookrijders onder invloed

Left, left, left, right, left

Ken jij ze ook, die ludieke "Keep calm (and)..."-posters? Enige tijd geleden dook er zo eentje, inclusief snorretje, op als promo voor de Franstalige release van de heropstart van Clifton. "Keep calm, Clifton is back."

Kalmte kunnen de leden van een verzekeringsgroep wel gebruiken als ze dreigen torenhoge claims te moeten betalen na een reeks bizarre auto-ongelukken. Ze huren Clifton in want, in een geheel eigen logica, "laat het kosten wat het moet kosten... dat zal altijd minder kosten dan wat het ons zou kunnen kosten".

Andermaal hoort de kolonel het koninkrijk te redden van het ergste kwaad: het verlies van de Britse eigenwaarde. Met het nodige flegma in de strijd voor het behoud van 's lands bretellen, ook wel traditie genoemd.

Zidrou heeft oerdegelijke startkabels in zijn garage liggen, na Rik Ringers krijgt hij ook de batterijen van deze klassieke reeks weer aan de praat, inclusief alle aanwezige oldtimers. Geen enkel heilig huisje blijft overeind. Naar goede oude gewoonte mag met alles worden gelachen, behalve met Harold Wilberforce himself. Zidrou haalt de mosterd — jaja, het is Franse — overduidelijk bij de groeiende tendensen tot nationalisme en Euroscepticisme. Dankbaar binnen een reeks als deze waar altijd al de draak werd gestoken met nationale identiteit.

In de eerste verhaalhelft zoekt Zidrou nog wat naar het juiste tempo en het duurt even voor de kolonel zijn gebruikelijke cynisme en sarcasme tentoonspreidt maar het komt goed. Het verhaal is hoe dan ook beter gestoffeerd dan enkele van de laatste vertaalde delen uit de eerdere reeks (toch zouden we voor de volledigheid de laatste twee delen nog graag vertaald zien).

Grafisch gezien heeft de kolonel met Turk en Bédu na de eerste verhalen van Raymond Macherot twee stiefvaders om U tegen te zeggen. Dat een ervan, Turk, nu meewerkt aan De nieuwe avonturen van Clifton is een cadeau voor nostalgici en een pluspunt voor deze doorstart. Van Rik Ringers' doorstart werd het vervolg alleen maar beter. Deze papieren John Marwood Cleese heeft dat ook in zich.