Geschreven door : Koen Driessens - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De kunst van het nietsdoen

De kunst van het nietsdoen

Stijloefeningen

We zouden er eens naar moeten zoeken in ons ouderlijk huis, naar de strips die we onze jeugd en studentenjaren tekenden/kribbelden/droedelden (schrappen wat niet past). Misschien zit er wat tussen dat later in een omnibus met jeugdzonden gebundeld kan worden, moesten we ooit een gevierd striptekenaar worden. Dat laatste zal wel niet. We zijn al tevreden als gevierd striprecensent.

Wel aardig dus voor de liefhebbers van de (auto)biografische en humoristische strips van Guy Delisle dat de zesenvijftigjarige Canadees zijn beginnerswerk verzamelde: vijfentwintig kortjes van vlak voor en na de eeuwwisseling, verschenen in bladen als Lapin en Spoutnik. Nou ja, "jeugdwerk": Delisle was toen al in de dertig (en de eerste editie van Comment ne rien faire verscheen al twintig jaar geleden), maar hij was duidelijk nog zoekende in zijn carrière, die zou gaan van tekenfilmanimator tot op Angoulême bekroond auteur dankzij zijn ongewoon gewone non-avonturen in China, Myanmar, Noord-Korea of Israël, zijn komische vaderlijke adviezen of eerder dit jaar nog een Michel Rabagliati-achtig verslag van zijn studentenjob in een papierfabriek.

Flink wat van deze kortjes zijn stijloefeningen — met vleugjes Lewis Trondheim, Miguelanxo Prado, Baru of José Muñoz. Nogal wisselend van kwaliteit, maar telkens met absurde humor als rode draad. Af en toe treedt de auteur, zoals in zijn graphic novels, zelf aan en schuwt hij de zelfironie niet. Regelmatig treffen zijn frisse observaties (zoals bijvoorbeeld dat elke mens wel onbewust een wereldrecord in zich draagt) doel of is het genieten van heerlijk originele tot hilarische kronkels (zoals de tientallen jaren durende wraak van een moerbeiboom op een esdoorn) en filosofische bedenkingen (zoals over de kortheid van het leven). 

Niet echt onmisbaar in je stripbibliotheek, maar wel interessant om te zien wat er vooraf ging aan en geleid heeft tot Delisles bekende werk.