Geschreven door : David Steenhuyse - Categorieën : Reviews De Stripspeciaalzaak

De Kiekeboes - 153: Achteraf bekeken

De Kiekeboes - 153: Achteraf bekeken

Vertrouwd klokje met verrassende melodietjes

Firmin Van de kasseien gelast zijn zondebok werknemer Marcel om zijn vrouw in haar nieuwe pralinewinkel te helpen. Ze kan zelf niet van de chocolade blijven. Nopel zit in de ontkenningsfase dat hij aan games verslaafd is. Tomboy kampt met een shopverslaving. Moemoe is proefkonijn voor pillen tegen verslaving. Op zijn vaders gsm leest Nopel een sms van een zekere Candy die met hem wil afspreken. Hij spreekt erover met zijn zus en samen vermoeden ze dat hun vader een minnares heeft. Al die elementen vloeien samen in een verhaal dat aan elkaar wordt verteld door Candy Nuwelle, de halfzus van Marcel (zie het album Omtrent Oscar).

Uiteraard is niet Candy, maar Merho de ware verteller van dit kien bedachte en zorgvuldig uitgewerkte album. We waren helemaal niet enthousiast over het vorige album, waarin de Kiekeboes in Limburg rondhossen. Dat deed ons meer denken aan het toeristische Suske en Wiske-album De Rammelende Rally... met net zo goed een rammelend scenario. Achteraf Bekeken getuigt daarentegen weer van het betere niveau dat we van Merho gewoon zijn: een vertrouwd tikkend klokje waarin alle radertjes op hun plaats zitten en toch nog verrassende melodietjes voortbrengt.

Een pluim ook voor medewerker Thomas Du Caju. De tekeningen zijn af-af-af met veel oog voor decor vol figuranten die Du Caju naadloos laat aansluiten met de Merho-stijl. En let eens op de kleerplooien, ook in die vereenvoudigde vorm klopt dat. Het helpt allemaal om de geloofwaardigheid van de verhalen te ondersteunen. Inkter Jos Vanspauwen zorgt voor eenheid met zijn heldere inktlijnen terwijl Ine Merhottein, Merho's dochter die al een tijdje instaat voor de inkleuring, een moderne uitstraling garandeert met een uitgebreid, maar wel evenwichtig kleurenpalet. De toekomst is op grafisch gebied verzekerd met zo'n topteam en met Thomas als een van de drie tekenaars die de Kiekeboes zullen voortzetten. Merho kan op beide oren slapen, temeer omdat hij zelf met Thomas Du Caju een team vormt. Voor de twee andere teams Kristof Fagard-Peter Van Gucht en Steve Van Bael-Bruno De Roover fungeert hij als supervisor en eindverantwoordelijke. Zo ziet de taakverdeling er althans uit voor de eerstvolgende albums. Mooie cover ook!